Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hur stod vi ut med alla dessa män i alla dessa år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Foto: Barry Wetcher/20th Century Fox

Egentligen har jag nog alltid drömt om att bära tre kilo Cartier-diamanter runt halsen. Herregud så det glittrar! Man kan mutera till bling-älskande skata för mindre. Inte konstigt att Debbie Ocean (Bullock), syster till George Clooneys rollfigur, ägnat varje dag av sina dryga fem år i fängelse åt att slipa på den stora kuppen:

På den surrealistiskt glamourösa Met-galan ska hon stjäla det så kallade Toussaint-halsbandet, en dyrgrip värd 150 miljoner dollar (som faktiskt har funnits på riktigt, men då runt halsen på en indisk maharaja) och nu behöver hon bara hitta de rätta kumpanerna.

Det är en upptakt som vibrerar av ha-begär och respektlös självsäkerhet, när Debbie i svart cocktail-stass går direkt ur fängelse in på ett lyxvaruhus och smidigt plundrar stället på parfym, mascara och kläder. Den genomborrande blicken och de vassa kindbenen bländar likt ett elegant pansar som snart ska kompletteras av en diamantexpert (Kaling), en hacker (Rihanna), en modedesigner (Helena Bonham Carter i en yr mix av tidig Madonna och punkig Vivienne Westwood), en ficktjuv (Awkwafina), en fifflande villamamma (Sarah Paulson) och inte minst en vän (Cate Blanchett som nattklubbsinnehavare).

Processen där alla får demonstrera sina specifika talanger bubblar av både uppfinningsrikedom och styrka. Vem behöver karlar? ”En han blir sedd, en hon blir ignorerad”, som Debbie säger, och just i stöldsvängen är ju det senare helt klart en fördel.

Vad ”Ocean’s 8” i slutändan saknar är en tillräckligt slipad historia, med lite mer stuns i steget och aningen färre logiska luckor. Men glamouren och stjärnglansen kompenserar till stora delar för bristerna, och när diamanterna landar runt halsen på Met-galans stjärna, den obekymrat odrägliga skådespelerskan Dapnhe Kluger adderas också ett kittlande lager av självrannsakande Hollywoodkultur.

På sätt och vis är ju det senare precis vad hela filmen går ut på: En senkommen insikt om att även kvinnor kan vara coola, attraktiva gentlemannatjuvar med en plan. Med ”Ocean’s 8”-skådespelerskornas utstrålning lysande i ögonen undrar jag faktiskt hur vi stod ut med alla dessa män, i alla dessa år.

Ocean’s 8

Actionkomedi8

USA. Av Gary Ross. Med Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Rihanna, Helena Bonham Carter. Längd: 1:50. Från: Barntillåten.

Så bra är skådespelarna

Sandra Bullock

Hennes Debbie Ocean känns definitivt besläktad med George Clooneys Danny Ocean. Önskar man kunde duscha i hennes världsvana självsäkerhet.


Anne Hathaway

Gör den svårt egotrippade och neurotiska skådespelerskan Daphne Kluger till en ljuvlig liten satir över kändisvärlden.


Rihanna

Nej, en hacker behöver varken vara en typisk datanörd eller ilsken Lisbeth Salander. I Rihannas tolkning är hon en skön tjej som gillar röka och biljard.