Hur många lingon finns det i världen?

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Av: Lena Koppel.
Land: Sverige.
Längd: 1.40.
Ålder: Barntillåten.
Distributör: SF Film.
Sverigepremiär: Fredag, 18 mars
Misslyckade Alex har inget jobb men en frustrerad tjej som drar hela lasset hemma med dottern. När han blir utsparkad drar han till Hudiksvall där han mirakulöst nog (till och med arbetsförmedlaren blir förvånad) får ett jobb som behandlingsassistent på en dagverksamhet för utvecklingsstörda.

Likt en Jack Nicholson i "Gökboet" virvlar han in och utmanar de gamla invanda rutinerna. Framförallt uppmuntrar han gängets musikalitet och anmäler dem i smyg till en talangjakt i tv - och möter motstånd hos både personal och föräldrar.
En klassisk mot-alla-oddsberättelse alltså, som kryddats med "Änglagård"-aktiga bilder på vacker natur och folkliga hits som Oskar Linnros "Från och med du".

Tyvärr ligger det något ofärdigt och slarvigt över klippning, detaljer och helheten. Alla karaktärer förblir skissartade och därmed svåra att engagera sig i, till och med när det vräks på för fullt med känslomässiga crescendon.
Hur många lingon som finns i världen kan nog igen svara på. Hur många välspelade, efter varandra sammanhängande scener som behövs i en film för att den ska kunna betecknas som helt lyckad finns det däremot säkert uträkningar för.
Och filmen om Glada Hudik-teatern - som i verkligheten är en stor succé både i Sverige och utomlands - klarar inte riktigt den matematiken.

Ingen skugga ska dock falla över de utvecklingsstörda skådespelarna - som i slutändan räddar filmen.
De är utmärkta hela vägen och jag är riktigt impad av sånginsatserna.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA:


SVERRIR GUDNASON

Märkligt blek som den misslyckade Alex, som det är svårt att känna sympati för, hur mycket han än kramp-aktigt kramar fotografiet på sin dotter som han inte får träffa.

VANNA ROSENBERG

Kämpar på som en syster Ratched-light, den som håller på rutinerna. Blir aldrig mer än en småsur typ, trots att man anar mer. Men har filmens roligaste replik; "det här ÄR roligt" om den trista verksamheten vid dagcentret.

CLAES MALMBERG

Filmens meste bad guy, som helt onyanserad pappa till utvecklingsstörda Kristina. Varför inte lägga lite energi på att visa varför han är så rädd för att se sin dotter på en scen. Och ses verkligen sång och musik som något förkastligt på landets dagcenter?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag