"Hundra steg från Bombay till Paris"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I Lasse Hallströms nya film blir det kulturkrockar i köksmiljö.

KOMEDI.

USA.

Av: Lasse Hallström.

Med: Om Puri, Helen Mirre, Manish Dayl, Charlotte Le Bon.

Längd: 2.02.

Från 15 år.

Vägen till människors hjärtan går genom magen, god mat förenar. En indisk krögarfamilj på flykt öppnar restaurang i den franska landsortshåla dit slumpen fört dem. Mitt emot ligger den lilla stadens stora stolthet, ett kulinariskt tempel med stjärna i Michelinguiden.

Det blir krig från första stund. Spektakulärt currypalats står mot sparsmakad lyxkrog. Men snart står det klart att motsättningarna är obefogade, på båda sidor gatan är smakidealen höga. Sammanförda uppstår nya spännande aromer. Två unga kockar - en tjej hos den strikta franska madamen och den bullriga indiska pappans begåvade son - har redan från början sniffat in varandra. Men med rätt rätt kan ljuv musik uppstå även mellan matkulturerna. Kanske kan det räcka till en andra Michelinstjärna.


Historien är av gedigen må-bra-kvalitet - hämtad från en bok av Richard C Morais förvandlad till filmmanus av "Locke"-regissören Steve Knight - men lite för lång och slingrig för att vara perfekt. Bra då att den presenteras med sådan oemotståndlig elegans av Lasse Hallström.

Hans komedibegåvning är väl dokumenterad vid det här laget och det är lätt att förstå varför producenterna Steven Spielberg och Oprah Winfrey gett just honom förtroendet. Ingen kan som han med moderation krydda olika livsstilar och integrera dem i varandra. Främlingsfientlighet blir främlingsvänlighet och karriärister kommer snart till insikt om att äkta livsvärden hittas i närmiljön - även om en och annan stjärna i Michelinguiden aldrig skadar.


Hallström rörde sig i de här gränstrakterna redan med "Chocolat" och har nu tillsatt en rejäl nypa "Slumdog millionaire". Resultatet är klart underhållande och förödande charmfullt - en lyxvariant i raden av matfilmer från "Kärlek het som chili" till "Små citroner gula".

Som en måltid där desserterna dukas fram redan under förrätten.

Så bra är skådespelarna

Om Puri

En i alla meningar stor indisk aktör som har medverkat i ungefär 250 filmer - både hemma och i väst. Hans tunga ansikte är ytterst uttrycksfullt, som tjurigt familjeöverhuvud i är han magnifik.

Helen Mirren

Har gjort liknande roller förr - och alltid gjort dem bra. En sträng och intolerant diktator som inte är sämre än att hon kan ändra sig, åtminstone om det är i hennes eget intresse. Fast hon är bäst som vassnäst boss.

Manish Dayal

Den indiska familjens unga kockbegåvning har de flesta positiva egenskaper och en alltför sympatisk uppgift för att han ska kunna göra särskilt mycket av den.