Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”House of Gucci” är skamlöst underhållande

Lady Gaga i ”House of Gucci”.
Foto: Fabio Lovino / Fabio Lovino

Det finns mycket som talar för att ”House of Gucci” inte alls är någon Oscarsfilm, utan snarare ett slags ”Dynastin” i larvigt påkostad kostym.

Replikerna är så överlastade att jag ibland vill gömma mig bakom en stor bytta popcorn. Medan skådespelarna verkar ha gått så mycket in för sina uppgifter att de framstår som uppmärksamhetskåta solonummer i fem olika filmer, stämda i en ton från behärskat aristokratdrama (Adam Driver) till ”Hundraåringen”-komedi med bajshumor (Jared Leto).

Allt är bara så bisarrt, men jag inser snart en smula motvilligt att jag gillar det, och att det finns en besynnerlig lockelse i smutsen som det spretiga utförandet rimmar rätt väl med.

Till att börja med så vore det nästan slöseri att inte göra såpopera av den här helt otroliga, men synnerligen verkliga berättelsen om hur Patrizia Reggiani, dottern till en åkeriägare, blev hustru till arvtagaren och juridikstudenten Maurizio Gucci. Hur hennes driv tar det dammiga familjeimperiet framåt, och vidare rätt över stupet, när hon drygt 20 år senare låter mörda sin make. Kanske eftersom allt hon byggt upp var på väg att tas ifrån henne.

Men medan andra samtida skildringar av de rikaste, från ”The Crown” till ”Succession” ägnar sig åt psykologiskt finlir som spänner över säsonger, så bränner man här allt krut i ett brokigt fyrverkeri. Det är nästan som att springa runt på ett nöjesfält där man får välja på alla möjliga maxade filmattraktioner. Köp biljett till ännu ett demoniskt raseriutbrott signerat Al Pacino! Förundras över Jared Leto som efter sex timmar i sminket förvandlats till Jonas Karlsson i ”Karl-Bertil Jonsson”! Dregla hämningslöst över de italienska palatsmiljöerna, och känn lusten att leka åttiotalsmaskerad i Lady Gagas stilettklackar, spetsunderkläder och guldiga bijouterier.

Låt det kitschiga soundtracket av Eurythmics, Donna Summer, Blondie fullkomligt få mala sönder varje stund av potentiell helighet till något artificiellt. Eller tänk på riktigt gott semesterkaffe medan the Guccis låter den ena lilla kontinentala kaffekoppen efter den andra smattra mot marmorborden.

Men framför allt se Lady Gaga. För detta är hennes film, i vilken hon strålar med glansen hos en en diva från Hollywoods guldålder. Det är inte gudomligt, utan mörkt förhäxande, och skamlöst underhållande.

HOUSE OF GUCCI

Drama


USA. Av Ridley Scott. Med Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Al Pacino, Jeremy Irons, Salma Hayek. Längd: 2:37. Från: 11 år.