Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hotell"

Krossad idyll. Erika (Alicia Vikander) har allt hon kan drömma om. Men när hennes första barn blir svårt skadat vid födseln rasar allt hon byggt upp samman. Foto: Triart film

DRAMA

Av: Lisa Langseth.

Med: Alicia Vikander, David Dencik, Simon J Berger, Henrik Norlén.

Längd: 1.40. Från 15 år.

Så bra är skådespelarna

Alicia Vikander

Behärskar hela skalan från dramatiska skrik på förlossningssalen till tyst och ekonomiskt spelad förtvivlan.

Simon J Berger

Spelar Erikas man lite i filmens periferi. Känns trovärdig och lyckas få fram en personlighet trots att han är med i få scener.

David Dencik

Vet sen tidigare att han kan agera både på danska och svenska. Här visar Dencik att han inte bara är dramaskådis, utan även en begåvad komiker.

Välj livet. Välj ett jobb. Välj en karriär. Välj en familj. Välj en statusbarnvagn. Välj en spjälsäng med märkessängkläder. Välj ett skötbord. Välj en förlossningsklinik. Välj ett planerat snitt. Välj din framtid.

Erika (Alicia Vikander) är den framgångsrika kvinnan strax under 30 som har valt just detta. Arbetet, bostaden, familjebildningen - allt är perfekt planerat. Men efter en komplicerad förlossning föds sonen med förlossningsskada så svår att de inte ens får ta hem honom.

Det är den gripande upptakten på en film som sedan gradvis spricker upp i absurditeter och stundtals ren komik.

Erika vill inte ens se åt sin son, men söker sig så småningom till en terapigrupp där existenser med vitt skilda problem samlats för att lufta sin problematik. Efter en session bestämmer de sig för att på eget bevåg ta in på hotell och iscensätta var och ens önskningar.

Någon vill bli beundrad, någon vill få ett ligg. När Erika får välja arrangerar hon babysim med dockor och simkuddar i hotellets pool, låtsas att hon pratar med andra mammor om mer världsliga problem. Man skrattar och berörs på en och samma gång.

Mest udda är den extremt modersbundne Rikard (David Dencik). Han är fullkomligt fixerad vid två saker - mayaindianer och smärta. Helst i kombination. Han vill gärna bli torterad på gammalt indianvis, men demonstrerar även olika verktyg som kan vara till god hjälp när det ska göra ont. Man ska inte underskatta effekten av en vanlig disksvamp mot huden.

Lisa Langseth bollar oss mellan humor och allvar på ett ofta nästan respektlöst sätt. Jag är inte säker på att alla kommer att köpa den sötsalta blandningen av klassiskt svenskt svårmod och kaxig situationskomik. Men om man gör det, så är det en allsidig mix som gnuggar i gång alla avsomnade hjärnceller. Langseths film är en perfekt liten kickoff för funderingarna kring livet och dess mening.