Krossad idyll. Erika (Alicia Vikander) har allt hon kan drömma om. Men när hennes första barn blir svårt skadat vid födseln rasar allt hon byggt upp samman. Foto: Triart film
Krossad idyll. Erika (Alicia Vikander) har allt hon kan drömma om. Men när hennes första barn blir svårt skadat vid födseln rasar allt hon byggt upp samman.  Foto: Triart film

"Hotell"

Publicerad

DRAMA

Av: Lisa Langseth.

Med: Alicia Vikander, David Dencik, Simon J Berger, Henrik Norlén.

Längd: 1.40. Från 15 år.

Välj livet. Välj ett jobb. Välj en karriär. Välj en familj. Välj en statusbarnvagn. Välj en spjälsäng med märkessängkläder. Välj ett skötbord. Välj en förlossningsklinik. Välj ett planerat snitt. Välj din framtid.

Erika (Alicia Vikander) är den framgångsrika kvinnan strax under 30 som har valt just detta. Arbetet, bostaden, familjebildningen - allt är perfekt planerat. Men efter en komplicerad förlossning föds sonen med förlossningsskada så svår att de inte ens får ta hem honom.

Det är den gripande upptakten på en film som sedan gradvis spricker upp i absurditeter och stundtals ren komik.

Erika vill inte ens se åt sin son, men söker sig så småningom till en terapigrupp där existenser med vitt skilda problem samlats för att lufta sin problematik. Efter en session bestämmer de sig för att på eget bevåg ta in på hotell och iscensätta var och ens önskningar.

Någon vill bli beundrad, någon vill få ett ligg. När Erika får välja arrangerar hon babysim med dockor och simkuddar i hotellets pool, låtsas att hon pratar med andra mammor om mer världsliga problem. Man skrattar och berörs på en och samma gång.

Mest udda är den extremt modersbundne Rikard (David Dencik). Han är fullkomligt fixerad vid två saker - mayaindianer och smärta. Helst i kombination. Han vill gärna bli torterad på gammalt indianvis, men demonstrerar även olika verktyg som kan vara till god hjälp när det ska göra ont. Man ska inte underskatta effekten av en vanlig disksvamp mot huden.

Lisa Langseth bollar oss mellan humor och allvar på ett ofta nästan respektlöst sätt. Jag är inte säker på att alla kommer att köpa den sötsalta blandningen av klassiskt svenskt svårmod och kaxig situationskomik. Men om man gör det, så är det en allsidig mix som gnuggar i gång alla avsomnade hjärnceller. Langseths film är en perfekt liten kickoff för funderingarna kring livet och dess mening.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag