Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotell Gyllene Knorren – filmen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

BARNKOMEDI

Regi: Mikael Syrén 

Land: Sverige 

Längd: 1.30 

Ålder: Barntillåten 

Distributör: SF 

Sverigepremiär: 23 februari

Julkalenderfamiljen Rantanen och deras barnvänliga äventyr i hotellbranschen fortsätter på bio. 

 Lågstadiehumorn kring en klantig pappa, en arg mamma, två generade syskon och en tam gris verkade annars som gjord för tv-formatet. 

 Tio minuter räckte bra, kändes det som, även om det innebar att intrigen blev sönderhackad. Den gick vanligen ut på att hotellet först saknade mat till sina sällsynta gäster, när sedan problemet lösts med drastisk uppfinningsrikedom kom Pyret – så heter grisen – och åt upp alltihop.

 Humorn var fysisk, inget slösades på finurliga blinkningar till vuxenpubliken.

 Så är det här också – och det fungerar bättre än befarat. Även om historien är blygsam blir nog kalenderfansen nöjda. 

 Hotellet står fortfarande mest tomt. Gästerna hittar helst till supereleganta konkurrenten, så pengarna är lika slut som vanligt.

 Inte mycket händer heller. Pappa överraskar mamma med ett lyxigt växthus de inte har råd med. Och lillebror anmäler Pyret till en tävling i agility. Visserligen är den för hundar men i regelboken finns inget som uttryckligen förbjuder grisar – till förtret för arrangören, det fina konkurrenthotellet, som alls inte vill ha sin tävling nersvinad.


Maria Sid och Peter Engman tar ut svängarna som varma och stökiga föräldrar, likadant gör de elaka konkurrenterna – Karin Bergqvist och Simon Norrthon. I båda familjerna är mammorna handlingskraftiga kvinnor och papporna hopplösa töntar.

 Men barnen är vanliga barn. Och Pyret har självklart hjälterollen, även om han först sabbar grönsakslandet.

 Alla som varit på bio förr – oavsett ålder – inser snabbt hur tävlingen kommer att sluta. Spännande blir det i alla fall.

Grymt – skulle Pyret säga.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Maria Sid


 Mamma har gröna fingrar och rött temperament. Tryggt pålitliga Sid ger familjen och filmen lite nödvändig verklighetskontakt.


Peter Engman


 Pappa är en glad fantast, styrs av sina känslor och har noll koll på det mesta. Välkontrollerat överspel gör honom mer rolig än löjlig.


 Linnea Firsching


 Storasyster är familjens prinsessa och bidrar med goda kontakter till fiendehotellet. En lite gammaldags flickroll som håller stilen.


Buster Isitt


 Lillebror är snälle pojken som älskar djur och charmar föräldrar. Så var det redan med Pelle på "Saltkråkan" för generationer sedan – och så blir det nu med.