Tommy Lee Jones och Meryl Streep spelar äkta makar som åker på intensivkurs i parterapi. Foto: Planet Photos
Tommy Lee Jones och Meryl Streep spelar äkta makar som åker på intensivkurs i parterapi. Foto: Planet Photos

Hope Springs

Publicerad

DRAMAKOMEDI

USA

Av David Frankel.

Med Meryl Streep, Tommy Lee Jones, Steve Carell, Elisabeth Shue.

Längd: 1.40.

Regissören David Frankel gjorde succé med komedin "Djävulen bär Prada" där Meryl Streep spelar egensinnig och ytterst svårflirtad magasinsredaktör. Sex år senare väljer de att samarbeta igen i ett ganska lågmält drama med komiska inslag.

Kay och Arnold har varit gifta i 31 år. Varje morgon står hon på tå med rykande hett kaffe och perfekt stekt bacon till maken. Arnold lyfter inte blicken när han slår sig ner vid köksbordet utan ägnar all uppmärksamhet åt morgontidningen. På kvällen diskar Kay medan Arnold slumrar framför golfprogram på tv:n. När det är dags att sova vankar de uppför den smala trappan, släcker rutinmässigt lampor efter sig och går stelbent in i varsitt sovrum.

 

Ett scenario som pågått i allt för många år, en vardag som Kay nu fått nog av. Hon vill ha ett annat äktenskap och hoppas att Arnold hänger med på förändringen. De åker på intensivkurs i parterapi. Och där får de lära sig ett och annat...

Meryl Streep och Tommy Lee Jones matchar varandra bra och det är kul att se Steve Carell i en nedtonad roll.

 

Historien är smårolig, igenkänningsfaktorn förmodligen besvärande hög för många men relationen mellan Kay och Arnold känns daterad. Att en kvinna med egna sparpengar måste ha makens godkännande innan hon använder dem för tankarna mer till 1912 än 2012. Och att hon stått ut med sin bufflige make så länge är ett under. Samtidigt innehåller den både uttalade fantasier om trekant och oralsex på offentliga platser, vilket inte hör till vanligheterna i den här typen av (amerikansk) film.

Det är en välgjord film, historien får ta lite tid och skådespeleriet håller hög klass. Ett extra plus till David Frankel som med hjälp av Vanessa Taylors manus tar samliv efter 60 på allvar och att han dessutom lyckats sälja in temat hela vägen till vita duken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag