Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Holy motors

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

DRAMA

Frankrike/Tyskland. Av Leos Carax. Med Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue. Längd: 1.55. Från: 15 år.

Bildfyrverkeriet "De älskande på Pont-Neuf" kom för drygt 20 år sedan och är excentrikern Leos Carax största stund.

En formidabel blandning av banaliteter och djupt liggande originalitet. En filmknock med en knäckande känslomässig och intellektuell kraft.

Den upplevs dessutom som helt glasklar när den nu ställs mot "Holy motors" - Carax första långfilm på 13 år.


Ett antal sekvenser som inte alls verkar hänga samman knyts dock samman till ett bländande, himlastormande och tankeväckande verk, där varje bit till slut känns som den är på exakt rätt plats.

Gamle Carax-bekantingen Denis Lavant spelar monsieur Oscar, en man vars arbete, kall, mission (osäkert vilket) är att under en dag om och om igen förvandla sig själv.


Ena stunden en tiggande ­gammal kvinna eller en blomster­ätande psykopat - nästa en bankir eller en yrkesmördare. Denne formskiftare blir körd i en limousin till sina olika "möten" av Céline - redan 1960 tangerade Edith Scob den rollen i rysarklassikern "De bestialiska".

En vacker filmhistorisk blinkning och senkommen hyllning av Carax.

"Holy motors" är verkligen inte en berättelse för alla när Carax utmanar och bitvis är prövande och provocerande.


Men i slutändan blir du rikligt belönad med en hjärtskärande historia doppad i absurd humor, och som inte liknar något annat på biograferna i år.

I en intervju nyligen med Kylie Minogue (dyker upp på slutet som välsjungande och suicidal flygvärdinna), förklarade artisten/aktrisen att hon inte fattade ett jota av vad hon pysslade med - men ändå älskade varje ögonblick.

Bättre sammanfattning av "Holy motors" får du leta efter.