Holy motors

Publicerad

DRAMA

Frankrike/Tyskland. Av Leos Carax. Med Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue. Längd: 1.55. Från: 15 år.

Bildfyrverkeriet "De älskande på Pont-Neuf" kom för drygt 20 år sedan och är excentrikern Leos Carax största stund.

En formidabel blandning av banaliteter och djupt liggande originalitet. En filmknock med en knäckande känslomässig och intellektuell kraft.

Den upplevs dessutom som helt glasklar när den nu ställs mot "Holy motors" - Carax första långfilm på 13 år.

 

Ett antal sekvenser som inte alls verkar hänga samman knyts dock samman till ett bländande, himlastormande och tankeväckande verk, där varje bit till slut känns som den är på exakt rätt plats.

Gamle Carax-bekantingen Denis Lavant spelar monsieur Oscar, en man vars arbete, kall, mission (osäkert vilket) är att under en dag om och om igen förvandla sig själv.

 

Ena stunden en tiggande ­gammal kvinna eller en blomster­ätande psykopat - nästa en bankir eller en yrkesmördare. Denne formskiftare blir körd i en limousin till sina olika "möten" av Céline - redan 1960 tangerade Edith Scob den rollen i rysarklassikern "De bestialiska".

En vacker filmhistorisk blinkning och senkommen hyllning av Carax.

"Holy motors" är verkligen inte en berättelse för alla när Carax utmanar och bitvis är prövande och provocerande.

 

Men i slutändan blir du rikligt belönad med en hjärtskärande historia doppad i absurd humor, och som inte liknar något annat på biograferna i år.

I en intervju nyligen med Kylie Minogue (dyker upp på slutet som välsjungande och suicidal flygvärdinna), förklarade artisten/aktrisen att hon inte fattade ett jota av vad hon pysslade med - men ändå älskade varje ögonblick.

Bättre sammanfattning av "Holy motors" får du leta efter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag