Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hobbit - en oväntad resa"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mikael Persbrandt spelar björnmannen Beorn, men dyker först upp i nästa film.

FANTASYÄVENTYR
Land: USA/Nya Zeeland.

Av: Peter Jackson.

Med; Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Andy Serkis, Elijah Wood, Cate Blanchett, Ian Holm.

Längd: 2.45.

Från: 11 år.

Sverigepremiär: 12 december.

Det är snart tio år sedan Peter Jackson kopplade på filmhistoriens mäktigaste overdrive och med öppna spjäll såg till att Frodo och Sam, efter oerhörda strapatser, tog sig till Domedagsbergets flammande lågor för att förstöra ringen.

Den goda kraften segrade till slut i "Sagan om konungens återkomst".

Om ni överhuvudtaget varit oroliga sedan ni fick veta att Jackson åter kastat sig in i Tolkiens värld, får ni här direkt ett lugnande besked:  Förspelet till "Sagan om ringen"-  trilogin - "Hobbit: En oväntad resa" - är ett magnifikt äventyr och en filmjulklapp av vidunderliga mått.

Visst, det har varit en resa med ett antal gupp.

Bland annat hoppade Guillermo del Toro av som regissör när inspelningsstarten drog ut på tiden, och upphovsrättsligt tjafsande höll ett tag på att stjälpa hela projektet.

Men tre och en halv miljard kronor(!) senare, tar nu Martin Freeman de första stegen med sina stora håriga fötter som Bilbo Baggins. Kontorsslaven i "The office" har blivit hobbit från Fylke, och Freemans (skådespelar)liv lär väl aldrig bli sig likt efter detta.

Här läggs hela grunden. Det är genom sin farbror Bilbo som Frodo kommer i kontakt med ringen för första gången.

Trollkarlen Gandalf lyckas övertyga de tretton dvärgarna att Bilbo är inbrottstjuv. Och därmed perfekt som en fjortonde medlem i en äventyrlig expedition, ledd av legendariske krigaren Thorin Ekensköld, för att återta dvärgarnas rike Erebor från den skräckinjagande och lömske draken Smaug.

Det blir också en kamp mot vidriga vättar, obehagliga orcher och svårslagna stenjättar. Lägg till detta en både ömsint och elak Gollum som dyker upp efter två timmar och stjäl hela showen.

Datoranimeringarna, kameratricken och övriga specialeffekter är om möjligt än mer häpnadsväckande i "Hobbit..." än i de tre tidigare filmerna. Därtill är det rafflande, roligt - och mycket rörande. Även de minsta kan uträtta de största av mirakel.

På minussidan: Det har i förväg pratats om den nya teknik, där Jackson valt att filma med dubbelt så många rutor per sekund än vad som är vanligt.

Visst ser det i 3D maffigt ut merparten av tiden, men samtidigt får "Hobbit..." ett drag av en snuskigt dyr och gigantisk hd-tv. Det blir lite platt och till och med understundom livlöst.

Hur klarar sig Mikael Persbrandt som björnmannen Beorn då? Han som räddar dvärgar och hobbitar från svältdöden i vildmarken.

Ingen aning. Han dyker upp först i andra delen, "Hobbit: Smaugs ödemark", med premiär om nästan exakt ett år.

Jag räknar redan dagarna.

Och sommaren 2014 knyter Peter Jackson än en gång ihop säcken med "Hobbit: Bort och hem igen".

Bra jobbat av honom och medförfattarna Fran Walsh och Phillipa Boyens (med hjälp av del Toro) att få till tre nya mastodontfilmer med en barnbok från 1937 som avstamp.

Så bra är skådisarna

Martin Freeman

Får Bilbo Baggins att växa från tvehågsen hemmakär hobbit till filmens store hjälte.Andy Serkis

Betyget tillhör naturligtvis Gollum. När han dyker upp efter två timmar är det en showstopper av stora mått.
Ian McKellen

Trollkarlen med den fantastiska rösten är samma godhjärtade figur som i "Sagan om ringen"-trilogin.


Richard Armitage

Dvärgarnas konung går mest omkring och förbannar sitt folks bittra öde. Mjuknar på slutet.


Cate Blanchett

Är med bara en kort stund, men övertygar utan några stora gester än en gång som alvdrottningen Galadriel.