Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hobbit – Smaugs ödemark"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: James Fisher

BERLIN. Det är lite som att kastas in i ett hav av testosteron.

Efter en snabb tillbakablick på värdshuset Stegrande ponnyn i Bri, möter vi Bilbo (Martin Freeman) och hans sju, f'låt tretton dvärgar, med en flock grymtande orcher efter sig. Dvärgarna flyr. Skägg, smuts, grova porer blixtrar förbi kameran och blandas med stånk och mansvrål.

Allt hade kunnat sluta med dvärgmos med hobbit-topping om det inte vore för Beorn (Mikael Persbrandt) som dyker upp och räddar dagen.

Men här finns aldrig någonsin tid att stanna upp. Våra kortväxta vänner plöjer sig vidare och vidare, djupare in i sagans land. In i mystiken och fantasin.

Regissören Peter Jackson har begåvats med det senare i överflöd. Han mer än tecknar miljöer – han ger dem en aura. Tunga flingor av snö singlar ner och fastnar i dvärgarnas hår, skogen knakar och prasslar. En enda rörelse kan sända i väg ett ödesdigert eko.


Spindlarna som lockas fram genom vibrationer i nätet är något av det läbbigare jag sett. Så verkliga, så slajmiga. Som födda ur en mardröm kommer de krypande från varenda vrå. 3D-bilden utnyttjas hela tiden till max, vilket ger en svindlande känsla. Det är lite som att befinna sig i en labyrint där man inte vet vad som är upp och ner. Publiken får rutscha med genom grenverk, ruiner och på en forsränning som får Flumeride att framstå som en oskyldigt porlande bäck.


Och just när du trodde att du hade fått nog av trassliga skägg, och Bilbos Håkan Hellström-oskyldiga rufs, då dyker det upp några Bowie-bleka alver med plattångat hår. Alven Tauriel (Evangeline Lily) är en karaktär som inte finns med i boken, utan som skapats av Peter Jackson, troligtvis för att få in lite kvinnlighet i storyn, vilket behövs. Tauriel tillför faktiskt extra gnista till berättelsen, allt medan den accelererar mot Smaugs eld.

I trailern har jag tyckt mig se en dåligt dataanimerad drake. Jag måste ha sett fel. För Smaug är imponerande. Ett intelligent och vackert vidunder långt bortom Katla. Hade han inte varit så ond hade man velat dricka en kopp te tillsammans. Fantasi blir inte verkligare än så här.

Äventyr

HOBBIT: SMAUGS ÖDEMARK

USA. Av Peter Jackson. Med Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Orlando Bloom, Evangeline Lily, Benedict Cumberbatch, Mikael Persbrandt. Längd: 2.41. Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna

Martin Freeman

Fortfarande en perfekt hobbit när han blandar dumdristigt mod med virrighet och brittiskt mys.

Ian McKellen

Får vara mystiker lite på rutin här, men har givetvis sin behagligt mullrande röst och en svåröverträffad pondus.

Richard Armitage

Het dvärg. Bara en sån sak.

Evangeline Lily

Rödhårig hjältinna som utstrålar tusen gånger mer girlpower än Ginger Spice någonsin gjorde.

Bendict Cumberbatch

Minst lika uttrycksfull som Gollum. Det är en fröjd att se Smaug artikulera med ondskefull artighet.

Mikael Persbrandt

Liten roll men Persbrandt fångar ögat med sin välbekanta karisma. Man hade velat se mer.