Hitchcock

DRAMA

USA. 

Av Sacha Gervasi. 

Med Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Danny Huston, Toni Collette, Jessica Biel. Längd: 1.38. Från: 11 år.

En rysarserie i tv:s forntid inleddes varje gång av Alfred Hitchcock som med sin speciella stämma hälsade tittarna "Good evening". Mysigt läskig anslog han en trivsamt ruggig ton.

Fast sedan har vi förstått att han utanför bild kunde han vara en ganska otäck gubbe. Kärleken till de svala blondiner han gärna regisserade blev ibland väl så skrämmande som hans filmer – och de var högst förfärande.

Han var "Hollywoods skräckmästare". Men filmen om honom söker sig till den mer trivsamma tv-atmosfären – trots att den berättar om ett av hans mer omskakande år, 1959.

Då håller jublet över "I sista minuten" – den lysande spionthrillern med Cary Grant – på att tystna och det är dags att komma igång med nästa inspelning. Hitchcock bestämmer sig för "Psycho".

Cheferna behöver inte se en enda bildruta för att bli livrädda. Ska filmbolaget verkligen kunna släppa fram en så gräslig historia utan att förlora sin heder?

Vankelmodet finns på flera håll, stundtals även hos regissören själv. Han är dessutom plågad av svartsjuka, för hustrun Alma envisas med att jobba i en charmig manusförfattares skrivarstuga. När det berömda mordet i duschen – förlagan till alla tiders splatterscener – spelas in är han så upprörd att han själv går loss med kniven.

Men mot slutet, när Alma hjälpt honom att få alla bitar på plats, kan han likt en kompositör nöjd avnjuta intervallerna i publikens skrik.


Alma är en viktig person både i livet och i filmen. Genom hela karriären skrev hon på hans manus och klippte på hans filmremsor, här är hon historiens kraftcentrum.

Däremot har spelfilmsdebuterande regissören Sacha Gervasi svårt att koppla greppet om sin excentriska huvudperson. Och Anthony Hopkins – som har både den lugubra rösten och den stela hållningen – lyckas inte hitta det ansikte som skulle göra honom till Hitch.

Stilen och atmosfären skulle annars kunna vara hämtad ur en 50-talsrulle. Fast inte från någon av Hitchcocks klassiker.

Så bra är skådespelarna

Anthony Hopkins

Hållningen är nästan lika perfekt som rösten. Ändå får man aldrig känslan av att han är Alfred Hitchcock, så som man en gång kände att han var Nixon.

Helen Mirren

Gör hustrun Alma betydligt självständigare än den officiella bilden. En kraftfull kvinna som inte bryr sig om makens intresse för blondiner men ser till att han äter sina grönsaker.

Scarlett Johansson

Sympatisk och okomplicerad bild av Janet Leigh, den kvinnliga stjärnan i "Psycho", som framgångsrikt försöker hålla Hitch på gott humör.