KÄR I EN RÖST. Joaquin Phoenix gjuter varma känslor i storyn om en mans jakt på kärlek och trygghet. Foto: WARNER BROS
KÄR I EN RÖST. Joaquin Phoenix gjuter varma känslor i storyn om en mans jakt på kärlek och trygghet.  Foto: WARNER BROS

"Her"

Publicerad

DRAMA/SCIENCE FICTION

USA. Av: Spike Jonze. Med: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams, Olivia Wilde. Längd: 2.06. Barntillåten.

Vi möter Theodore i en nära framtid i Los Angeles där han försörjer sig som författare av handskrivna brev för folk som inte själva kan eller orkar skriva om sina tankar och känslor till nära anhöriga. Han lever ensam efter en uppslitande skilsmässa och grannarna Amy och Charles är hans enda vänner, varför han beställer en OS1, ett artificiellt intelligent operativsystem som han har kontakt med genom en öronsnäcka.

Hon kallar sig Samantha och blir hans konstgjorda hjälpreda med mejl och annat praktiskt samtidigt som hon med sin förföriska röst ger råd och tröst när det gäller Theodores känslor och funderingar kring kärlek och hans havererade äktenskap. Genom att fungera som hans emotionella guide när han känner sig som mest vilsen i tillvaron byter tilliten skepnad till stark kärlek men hur kan man älska någon som inte har en kropp utan bara ett medvetande?

 

Filmskaparen Spike Jonze hör tillsammans med bland andra kollegerna Michel Gondry och Mark Romanek till en grupp videoregissörer som med experimentlusta och nyfikenhet ofta låtit ytan vara kung över innehållet. Filmerna har imponerat med sitt innovativa berättande och kul idéer men man har inte alltid burit med sig en beständig känsla i hjärtat, något att fundera över långt efter att man lämnat biosalongen.

Med "Her" hittar han helt rätt emotionellt och lyckas tillsammans med sin huvudrollsinnehavare Joaquin Phoenix gjuta varma känslor i storyn om en mans jakt på kärlek och trygghet i sitt artificiella liv. Den har märkliga och till viss del bisarra inslag men Theodores sorgsna framtoning parat med Arcade Fires sällsamma musik och vår egen Hoyte van Hoytemas fina foto gör att man engagerar sig i historien. De görs ibland, de perfekta hybriderna av drama och sci/fi och "Her" hör definitivt till denna kategori!

Ronny Svensson
Ronny Svensson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag