Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hassel - privatspanarna

Lars-Erik Berenett som pensionerade polisen Roland Hassel.

KOMEDI

Sverige. Av Måns Månsson. Med Lars-Erik Berenett, Göran Lambertz, Täppas Fogelberg. Längd: 1.14. Från: 15 år.

Det främsta felet med Måns Månssons tragikomiska upp­görelse med polisfilmer och mordsutredningen om Palme är namnet. "Hassel" står som varumärke för våldsam polisaction och lovar gammaldags spänning till den som vill ha, den som vill slippa gör klokt i att hålla sig borta.

 

För den här filmen - som mest liknar en fejkad dokumentär - innebär det att "fel" publik lockas och att "rätt" publik skräms bort. "Privatspanarna" har inte mer gemensamt med de elva tidigare "Hassel"-filmerna än att Lars-Erik Berenett spelar huvudrollen. Fast Roland Hassel är numera pensionerad polis och har varken spänst eller tjänstevapen kvar.

 

Likt en del andra gamla män grunnar han över det olösta Palme-mordet, kreativa spaningsuppslag har han inte. När privatspanande veteraner samlas till rekonstruktion på 25 års-natten efter mordet är det ett sorgligt gäng eldsjälar som gör en tragikomisk genomgång av ett alltför bekant händelseförlopp. Gnista saknas.

Där finns kanske början till en roande och oroande samhällssatir, men tyvärr känns den lika ofärdig som själva mordutredningen - även om en liten scen med beställning av färdtjänstbil lyser som ett komiskt mästerstycke.

 

Möjligen är det här den logiska slutpunkten för en höst präglad av Palme. Efter den gedigna dokumentären och den lika vassa som omstridda "Call girl", är detta en avslutade satirisk skiss om den ofullbordade jakten på Palmes mördare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!