Rupert Grint, Emma Watson och Daniel Radcliffe i den sista "Harry Potter"-filmen. Foto: Jaap Buitendijk
Rupert Grint, Emma Watson och Daniel Radcliffe i den sista "Harry Potter"-filmen.  Foto: Jaap Buitendijk

Harry Potter och dödsrelikerna, del 2

Publicerad
Uppdaterad
ACTION
Regi: David Yates.
Distributör: Warners.
Åldersgräns: 11 år.
Längd: 2.10.
Land: England/USA.
Sverigepremiär: 13 juli
Så tar den slut, den häftiga ungdomstiden på trolleriskolan.
Harry Potter har först ett alldeles eget prov han måste klara. Han måste besegra Voldemort, ondskan själv. Alla som sett de sju tidigare filmerna vet att det knappt är möjligt ens för den med högsta betyg i trolldom och häxkonster.
De som läst böckerna vet ännu mer.
J K Rowlings sjunde och sista fick bli två filmer, och medan första delen av "dödsrelikerna" mest blev en tröstlös ökenvandring - mörkrets makter tycktes för gott ha tagit över Hogwart - har nu de unga hjältarna samlat sig till den sista striden.

Den är en fröjd att
skåda. Scenerna är ofta makalöst välgjorda och även om idéer går igen från filmserier som "Stjärnornas krig" och "Sagan om ringen" är det mesta omisskännligt Harry Potter - klassiskt engelskt både i persongalleri och miljöer.
Trots skillnaden i stämning liknar finalen mest den allra första filmen just genom sin magiska lekfullhet.
När "Harry Potter och de vises sten" kom för tio år sedan var den filmiskt trolleri med barn och för barn. Nu har de små växt upp och blivit unga vuxna - fortfarande med samma skådespelare i rollerna - och tonen har mörknat. Men de typiska tonårsbekymren tycks avklarade och framtiden finns trots allt - för den som gör sig förtjänt av den. Flyga kvast är numera ett sätt att rädda livet.

De som inte följt serien
- om såna finns - kommer inledningsvis att känna sig bortkomna bland alla ödesmättade kommentarer till magiska prylar med konstiga namn. Men det släpper snart och även om berättelsen är komplicerad, stundom intill det obegripligas gräns, så är grundtemat klart och enkelt. Kampen står mellan onda och goda - och det är aldrig någon tvekan om vem som är det ena eller andra även om band finns mellan Harry och Voldemort.
I förlängningen väntar Svensson-livet även på trollkarlarna som ett slags - tydligen uppskattad - belöning för väl utfört arbete.
Fast man kan undra över varför generation efter generation verkar fortsätta att skicka barn till Hogwarts.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Daniel Radcliffe


Väl använd i huvudrollen men hans skådespelarframtid tycks osäker. Men efter tio år som Harry Potter är han en rik ung man.

Emma Watson

Hermione lär bli hennes livs roll även om hon är ganska blek. Kommer säkert i andra roller de närmaste åren.

Rupert Grint

Ron Weasly är har behållit sin karaktär genom alla filmerna. Filmseriens nyttige team-spelare gör annars inte mycket väsen av sig den här gången.

Ralph Fiennes

Voldemort var mer skrämmande så länge han mest hördes men sällan syntes.

Alan Rickman

Med sin magiskt mörka röst är dubiöse professorn Severus en av seriens absoluta tungviktare, så även denna gång.

Michael Gambon

Rektor Dumbledore är död men med ändå. Fick en ny framtoning sedan Gambon tog över efter utmärkte Richard Harris.

Maggie Smith

Välkommen återkomst på barrikaderna för en av de mest minnesvärda i den första filmen för tio år sedan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag