Foto: NORDISK FILM
 Foto: NORDISK FILM

Hämnden

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Regi: Susanne Bier
Distributör: Nordisk Film
Åldersgräns: 15 år
Längd: 1.53
Land: Danmark
Sverigepremiär: 1 oktober
Elias och Christian möts i skolan. Elias är tillbakadragen och mobbad, Christian arg och aggressiv – han hjälper Elias.
Båda lever i sönderfallande familjer, Elias föräldrar ligger i skilsmässa och Christians mamma har just dött – känslorna är svåra att hantera.
Susanne Bier är en suverän berättare, den bästa vi har i Norden i dag, och hon har en storartad förmåga att få ut det bästa av sina skådespelare. Det innebär också att hon regelmässigt jobbar med de främsta – här Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen och Mikael Persbrandt. Allra bäst är nog ändå Markus Rygaard och William Jønk Nielsen – de båda pojkarna.
Persbrandt är dramats hjärta, en läkare utan gräns som gör vad han kan för terroriserade flyktingar i Darfur – en tryggt fridsam man svår att förstå för de hårt prövade i Afrika, likaväl som för pojkarna hemma i Danmark. När pappa inte försvarar sig mot en galen Kim Bodnia ser sonen och hans vän bara att han låter sig förnedras.
Någon perfekt far är han för övrigt inte – frånvaro och svek gör att han håller på att förlora sin familj. Och när han testas av Darfurs vidrigaste man – ett svin känt för att sprätta upp havande kvinnor som läkaren sedan får försöka att lappa ihop – tvingas han inse att godheten till skillnad från ondskan har gränser.
Som brukligt hos Susanne Bier är historien komplicerad och – likt verkligheten – inte alltid sannolik. Anslaget kan tyckas alltför splittrat och de afrikanska fasorna som bakgrund till svårigheterna i den danska idyllen tål att diskuteras. Men den yttre och inre spänningen växer oavbrutet.
Så – en bra Bier, även om ”Efter bröllopet” och ”Bröder” var mer tveklöst övertygande.


Så bra är skådespelarna


 Mikael Persbrandt

Läkaren Anton är i det mesta en motsats till Gunvald Larsson. ”Beck”-förgiftade kan först ha svårt att godta denna nordiska nallebjörn i frontlinjen mellan godhet och ondska. Men den naturliga auktoriteten finns även här.

Trine Dyrholm

• Rollen som Antons fru Marianne, också läkare, är tacksam och förvaltas ypperligt. Marianne översvämmas av svårhanterade känslor och knappast någon kan uttrycka dem lika nyanserat som Dyrholm.

Ulrich Thomsen 

Claus är nybliven änkling – full av sorg och skuld och med ett alltmer problematiskt förhållande till sonen som ser honom som ansvarig för sin mammas död. Hela Thomsen är ett stycke plågad vilsenhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag