Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson i "Hallonbåtsflyktingen".
Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson i "Hallonbåtsflyktingen".

Hallonbåtsflyktingen

Publicerad

KOMEDI

Finland/Sverige.

Av Leif Lindblom.

Med Jonas Karlsson, Josephine Bornebusch, Frida Hallgren, Erik Johansson, Suzanne Reuter, Björn Bengtsson, Jarmo Mäkinen, Maria Kulle, Nour El-Refai.

Längd: 1. 32.

Från: 11 år.

På något sätt känns det otroligt väl synkat att denna svenska komedi får premiär ett par veckor efter valet. Dessutom passar valresultatet ännu bättre för filmens tema då vi lär känna en man som avskyr sitt sorgliga finska ursprung och älskar det ljusa svenska folkhemmet byggt av socialdemokratin.

I filmens början möter vi en onykter Mikko Virtanen iklädd en Tre Kronor-tröja ombord på en finlandsfärja, han svär åt alla landsmän han möter och till slut går han ut på däck för att kasta sig i plurret. Här tar hans liv en ny vändning då en olycklig svensk man, psykologen Mikael Andersson, har fått samma idé och de två beslutar sig för att Mikko ska ta över Mikaels identitet medan han själv bara försvinner.

 

Till en början går allt som smort med språket, lägenhet och jobb, men när han ska hälsa på modern på sjukhuset kommer systern Maria dit och nu börjar bekymren. Det visar sig att Mikael inte varit Guds bästa barn och både hon och mamman vill veta vart han tagit vägen, dessutom accepterar hon inte Mikko som sin nye bror. Trösten i bedrövelsen är sjuksystern Lotta som har stora planer för de två med hus och barn, men hur länge klarar han av att ljuga för henne om sin bakgrund och identitet?

 

"Hallonbåtsflyktingen" lever högt på Jonas Karlssons förmåga att balansera allvar och komik i sin i grunden tragiska karaktär, en man som letar efter sin trygga plats i tillvaron men är för vilse för att veta hur att hitta den. Hans skruvade sätt att försöka anpassa sig lockar till många skratt och för det mesta är humorn på rätt nivå, det är bara vid ett fåtal tillfällen man känner att de skulle hålla tillbaka lite eller helt enkelt klippt bort scenen. Övriga ensemblen är fingertoppskänsligt hopsatt in i minsta biroll, och även om man ganska snart inser vartåt det barkar så blir man underhållen till sista filmrutan. Och det måste väl vara huvudsaken med en komedi.

 

En kul sidoeffekt var att jag började fundera över det här med grannsämjan med våra nordiska länder, så passande då att jag beställt en biljett till Helsingfors i helgen och kan kolla läget.

Ronny Svensson
Ronny Svensson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag