Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hallåhallå"

FEELGOOD PÅ DALMÅL. Maria Bloms "Hallåhallå" saknar den självklara hemkänslan som fanns i föregångaren "Masjävlar" .
Foto: SF FILM

KOMEDI

Sverige. Av: Maria Blom. Med: Maria Sid, Johan Holmberg, Ann Petrén, Calle Jacobson, Tina Råborg, Gunilla Nyroos. Längd: 1.38. Barntillåten.

Disa är en vänlig själ - glad och positiv, hjälpsam på gränsen till självutplåning.

Att hon blivit övergiven är trist, men hon ler tappert vidare. Kanske kommer karln tillbaka - annars får hon väl vara den första att gratulera till hans nya familjelycka. Och visst är det toppen att barnen gillar styvmor - fast de kunde förstås tycka lite bättre om sin mamma också.


På sjukhuset i Falun, där Disa jobbar, ska det skäras ner och den bitska sköterskan skäller och strör saltade kommentarer i alla öppna sår. Den hopplösaste patienten spottar så snart någon försöker hjälpa.

Disa försöker.

Men livet är rätt tungt. På kursen i självförsvar slår hon så hårt att ingen vill ha henne som partner i övningarna.

I det läget är det bra att lära känna Kent från Grycksbo - en mjukisman som tror på kärleken, varit gift fyra gånger och lever gott mitt bland barn och forna fruar.


Maria Blom har en drastisk humor och ett pålitligt sinne för vardagsfolk. "Masjävlar" var ett träffsäkert nedslag i den levande landsbygden och gjorde succé för tio år sedan. Alla som växt upp bland röda stugor kunde känna igen sig.

Nu är hon tillbaka i favoritlandskapet och det har blivit roligt - och tragikomiskt - igen, men hemkänslan är inte lika självklar den här gången. Det beror mest på att den nya dalmålningen är lösare i konturerna. När den slirar i väg mot buskis kraschar en del av verklighetskänslan. Då hörs också att Maria Blom haft framgångar även som dramatiker, somliga repliker låter teater.

Det hindrar inte att Disa är en vardagshjältinna att ta till sitt hjärta. Även om hennes väg ut ur ensamhet och frustration riskerar att bli väl mycket feel-good på dalmål, så bryter hon i alla fall på finska.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Maria Sid

Även om hon åker på ändan utför hoppbacken redan under förtexterna så står hon stadigt i de flesta situationer. Hon är säkerheten själv, även som osäkra Disa.

-

Johan Holmberg

Dramaten-skådespelaren törs löpa linan ut och släppa loss det stora leendet som Grycksbo-Kent, en äkta alltför-bra-för-att-vara-sann-man som på något vis vinner i längden.

-

Ann Petrén

Knivskarp som cynisk sköterska med hästsvans och stålhårda repliker, raka motsatsen till rollen i "Masjävlar". Petrén blir aldrig en schablon även om rollen är det.

-

Calle Jacobson

Ett trovärdigt porträtt av en aningslös make som knuffar undan sitt dåliga samvete. Han har gärna kvar sin forna fru som någon att hålla i handen.