Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hail, Caesar!"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ur: "Hail, Caesar!".

Glöm aldrig att det fanns en tid då film var vattenbalett och steppande män i sjömanskostym.

Med "Hail, Caesar!" uppvisar bröderna Coen en barnslig förtjusning för Hollywoods mest gyllene era, och förvandlar drömfabriken till en bekymmersfri lekstuga.

Navet för berättelsen är ”fixaren” Eddie Mannix (Brolin) som bringar ordning i kaos på Capitol Pictures, För övrigt samma namn som bröderna Coen gav filmstudion i ”Barton Fink” (1991), men här utspelar sig historien på femtiotalet ett decennium senare.

Med Mannix bollas vi från en skimrande filmbubbla till en annan, medan han försöker reda upp kidnappningen av studions stora stjärna Baird Whitlock (Clooney). Skådespelaren försvann spårlöst från inspelningen av mastodontfilmen ”Hail, Caesar!” och var vid tillfället iklädd gladiatorsandaler och en något för kort tunika.

Inte för att det är viktigt. Ramverket har här ungefär samma betydelse som kartongen för en chokladask, och det är ju pralinerna vi vill åt. Färgstarkast är den Esther Williams-inspirerade vattenshowen, där Scarlett Johansson kombinerar oskuldsfullt leende med att svära åt sin sjöjungfrustjärt.

Homoerotiskt musikalnummer

Vassast är det medvetet homoerotiska musikalnumret ”No dames”, där Channing Tatum iklädd sjömanskostym steppar loss à la Gene Kelly i ”New York dansar”.

Likaså finns det en påläst twist i att det visar sig vara kommunistiska manusförfattare som har kidnappat studions stora stjärna. Men mestadels är handlaget lätt, och filmen blir egentligen inte mer än en bukett av extremt välgjorda och stjärnspäckade pastischer.

Lite så att jag börjar längta efter att regissörerna skulle våga ge sig hän åt en hel sammanhängande musikal.

Går bananas i kostymer

Men ”Hail, Caesar” skyr allt vad allvar heter, för att gå bananas i kostymförrådet och med busglimt i ögat sätta femtiotalsmanéren med kittlande perfektion.

Det genererar inte några skrattattacker direkt, men det lenar och lyser upp inombords med sötsalt nostalgi.

På något sätt är det både skönt och sorgligt att den gamla tidens filmglamour inte skulle kunna överleva i vår värld.

BIO

"Hail, Caesar!"

Komedi

USA.

Av Joel och Ethan Coen.

Med Scarlett Johansson, George Clooney, Jonah Hill, Josh Brolin, Channing Tatum, Tilda Swinton.

Längd: 1:46.

Från: 7 år.

Så bra är skådespelarna

George Clooney

Tycks njuta av att ännu en gång kombinera dumhet med tilldragande utseende, i regi av bröderna Coen. Den korkade karisman matchar hans femtiotalsfilmstjärna perfekt.

Scarlett Johansson

Möter vi en som ljuvligt kavat Esther Williams-kopia. Men bortom tiaran och sjöjungfrustjärten finns en diva med skinn på näsan, ovårdat språk och underbart grinigt humör. Lite som vilken kvinna som helst bakom den städat dekorerade ytan.

Josh Brolin

Spelar ”fixaren” Eddie Mannix, som håller ihop både filmstudion och själva filmen. Utstrålar ett respektingivande lugn, som blir en både behaglig och behövlig kontrast till allt kaos.