Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hade önskat Walker en bättre slutkläm"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
David Belle och Paul Walker lyfter inte.
Foto: Philippe Bosse

Den 30 november förra året satte sig Paul Walker, 40, i sin bil och körde i Valencia, Kalifornien, mot döden alldeles för ung.

"Brick  mansions" blev den sista film Walker spelade in.

Och utan att bli för  raljerande kan man konstatera att man hade önskat Paul Walker en mycket  bättre slutkläm på karriären än denna avåkning.

Nu var Walker inte i första hand S-K-Å-D-E-S-P-E-L-A-R-E.

I stället ett småcharmigt och vackert ansikte som såg snyggt ut på affischerna och blev synonymt med vrålande motorer och muskelspännaraction i "Fast & furious"-serien.

Ingen av de sex filmerna, en sjunde är på väg, skriver ens med en bisats in sig i filmhistorien, men är bitvis ett gott hantverk och habil underhållning (även för oss som är helt ointresserade av vad som finns under en motorhuv).

Det vill säga: "Fast & furious" är det som "Brick mansions" försöker vara, men inte är.


Överskattade Luc Besson, vars namn nu är längre ifrån en kvalitetsstämpel än sträckan till Neptunus, ansvarar för manuset - det är fransmannens "District 13" som har hollywoodfierats.

I en snar framtid i Detroit har den tunga kriminaliteten eskalerat så till den grad i ett område att myndigheterna helt enkelt byggt en enorm mur kring det.

Här inne får skurkarna och slöddret hålla på som de vill medan de styrande - de är naturligtvis korrumperade så det står härliga till - planerar att jämna skiten med marken.

Men även i denna torraste av öknar finns en jordmån för en sorts rättvisepatos i form av omvände smågangstern Lino (David Nelle) och infiltratören och polisen Damien (Walker).

Efter diverse turer tar det udda paret på sig att rensa rent samtidigt som de även - lite så där vid sidan om - jagar efter en stulen neutronbomb.


"Brick mansions" är en enda räcka av tröttsam, låt oss kalla det balettaction. Det hoppas, kastas, slängs, skuttas, boxas och bankas till förbannelse och då och då försöker man trycka in vad som ska föreställa dialog.

Nya "Spindelmannen" framstår vid jämförelse som en sorts Nobelpriskandidat i den här högoktaniga genren.

"Brick manions" borde ha getts en rättvisande undertitel.

"Fast & extremely stupid" någon?

BIO

ACTIONDRAMA
"Brick Mansions"

Frankrike/Kanada.

Av: Camille Delamare.

Med: Paul Walker, David Belle, RZA, Robert Mailett.

Längd: 1.30.

Från: 15 år.