David Belle och Paul Walker lyfter inte. Foto: Philippe Bosse
David Belle och Paul Walker lyfter inte. Foto: Philippe Bosse

"Hade önskat Walker en bättre slutkläm"

Publicerad

Den 30 november förra året satte sig Paul Walker, 40, i sin bil och körde i Valencia, Kalifornien, mot döden alldeles för ung.

"Brick mansions" blev den sista film Walker spelade in.

Och utan att bli för raljerande kan man konstatera att man hade önskat Paul Walker en mycket bättre slutkläm på karriären än denna avåkning.

Nu var Walker inte i första hand S-K-Å-D-E-S-P-E-L-A-R-E.

I stället ett småcharmigt och vackert ansikte som såg snyggt ut på affischerna och blev synonymt med vrålande motorer och muskelspännaraction i "Fast & furious"-serien.

Ingen av de sex filmerna, en sjunde är på väg, skriver ens med en bisats in sig i filmhistorien, men är bitvis ett gott hantverk och habil underhållning (även för oss som är helt ointresserade av vad som finns under en motorhuv).

Det vill säga: "Fast & furious" är det som "Brick mansions" försöker vara, men inte är.

 

Överskattade Luc Besson, vars namn nu är längre ifrån en kvalitetsstämpel än sträckan till Neptunus, ansvarar för manuset - det är fransmannens "District 13" som har hollywoodfierats.

I en snar framtid i Detroit har den tunga kriminaliteten eskalerat så till den grad i ett område att myndigheterna helt enkelt byggt en enorm mur kring det.

Här inne får skurkarna och slöddret hålla på som de vill medan de styrande - de är naturligtvis korrumperade så det står härliga till - planerar att jämna skiten med marken.

Men även i denna torraste av öknar finns en jordmån för en sorts rättvisepatos i form av omvände smågangstern Lino (David Nelle) och infiltratören och polisen Damien (Walker).

Efter diverse turer tar det udda paret på sig att rensa rent samtidigt som de även - lite så där vid sidan om - jagar efter en stulen neutronbomb.

 

"Brick mansions" är en enda räcka av tröttsam, låt oss kalla det balettaction. Det hoppas, kastas, slängs, skuttas, boxas och bankas till förbannelse och då och då försöker man trycka in vad som ska föreställa dialog.

Nya "Spindelmannen" framstår vid jämförelse som en sorts Nobelpriskandidat i den här högoktaniga genren.

"Brick manions" borde ha getts en rättvisande undertitel.

"Fast & extremely stupid" någon?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag