Fast i rymden. Sandra Bullock och George Clooney har huvudrollerna i ett rymddrama som verkligen lyckas förmedla känslan av instängdhet och desperation. "Sällan har tyngdlöshet och rymdfarkostarkitektur upplevts så nära", tycker Ronnit Hasson. Foto: Courtesy Of Warner Bros. Picture
Fast i rymden. Sandra Bullock och George Clooney har huvudrollerna i ett rymddrama som verkligen lyckas förmedla känslan av instängdhet och desperation. "Sällan har tyngdlöshet och rymdfarkostarkitektur upplevts så nära", tycker Ronnit Hasson.  Foto: Courtesy Of Warner Bros. Picture

"Gravity"

Publicerad

DRAMA …

sci-fi Thriller

USA. Av Alfonso Cuarón. Med Sandra Bullock, George Clooney. Längd: 1.31. Från: 11 år.

Vem kunde tro att en rymdfilm med George Clooney och Sandra Bullock skulle vara originell eller till och med konstnärlig? Eller att en film med två skådespelare kunde ha så mycket action?

Bullock spelar Dr Ryan Stone som ska installera en ny uppfinning på en satellit. Den skämtsamme besättningsmannen Matt (Clooney) kan inte sluta prata om banaliteter när deras rymdskepp plötsligt sprängs. Svävande runt i rymddräkter med bara lite syre, försöker de två komma på hur de ska överleva. Samtidigt färdas rymdskrot emot dem i hastig fart.

 

Titeln är talande. Sällan har tyngdlöshet och rymdfarkostarkitektur upplevts så nära.

Andedräkten. Imman i rymdhjälmen. Desperationen. Klaustrofobin.

Det stumma ljudet - glad countrymusik ifrån en avlägsen radio och de sömndruckna rösterna när syret sinar - är en historia i sig. Och synen som svajar när koldioxiden är det enda som finns kvar - man sitter som på nålar. Och roterar runt i oändligheten. Det går verkligen att föreställa sig situationen.

 

Bullock, som inte direkt är känd för dramaskådespeleri, gör en godkänd insats när fasaden krackelerar. Och Clooneys lättsamhet behövs i det ödesmättade temat. Men bäst är bioupplevelsen i 3D. Den ger dock en viss biverkning - yrsel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag