Paulina García lyckas utmärkt i rollen som 50-plussaren Gloria. Foto: Atlantic film
Paulina García lyckas utmärkt i rollen som 50-plussaren Gloria. Foto: Atlantic film

"Gloria"

Publicerad

KOMEDI

Chile. Av Sebastián Lelio. Med Paulina García, Sergio Hernández, Diego Fontecilla. Längd: 1.45. Från: 15 år.

Gloria är glad 50-plussare - eller i vart fall vill hon se sig så. Lyckligt skild, flitig på dansgolvet och flörtig i baren saknar hon inte tillfälliga sängkamrater.

Med sina vuxna barns telefonsvarare pratar hon mest varje dag. Ungdomarna själva försöker hålla distans - dottern tar skydd hos en charmig svensk skidluffare - så den enda som på allvar tyr sig till henne är stökige grannens fula katt.

Ända tills hon träffar Rodolfo.

Fast även han har sitt, visar det sig - de vuxna döttrarna behöver ständig uppmärksamhet. För Gloria blir inte mycket över.

 

Däremot riktar filmen alla strålkastare mot henne. Paulina García är ständigt i bild och utmärkt i rollen. Hennes vinnande leende är befriande - och ansträngt. Jakten på kärlek leder inte självklart till lycka.

I stället är hennes och filmens styrka - trots alla romantiska ambitioner - ett slags outslitlig vardaglighet. Hos frissan övermannas hon av de Mahler-toner vi förknippar med "Döden i Venedig" men har kraft och mod att handskas även med den sortens insikter.

Gloria kommer att discodansa vidare - med eller utan partner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag