Get the gringo

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mel Gibson har både skrivit manuset och spelar huvudrollen i filmen "Get the gringo" som har premiär på fredag.

ACTIONDRAMA

USA.

Av: Adrian Grunberg.

Med: Mel Gibson, Peter Stormare, Kevin Hernandez.

Längd 1.35.

Från 15 år.

Mel Gibsons storhetstid började med Mad Max, fortsatte via 80-talet med "Dödligt vapen"-film­erna och peakade med Braveheart 1995. Efter det har det, med några undantag, mest gått utför både vad gäller skådespelaren och privatpersonen Mel Gibson.

Det är därför med en viss förvåning som jag ser denna rulle med behållning.


Driver (Gibson) hamnar efter ett rån och tillhörande dammig biljakt i mexikanskt fängelse - ett fängelse som snarare kan liknas vid en kåkstad som står utanför lagen.

Här bor brottslingar med sina familjer, och innanför murarna råder lagar som den korrupta polisen för länge sedan valt att blunda inför.

På plats får yrkesbrottslingen Driver en bundsförvant i en pojke som beskyddas av områdets fruktade boss - en man utan skrupler med kapital nog att bestämma över både människorna på insidan och utsidan.


Pojken lever dock på lånad tid, vilket också Driver gör då pengarna från rånet plötsligt efterfrågas från flera håll, bland annat från Frank, som spels av Peter Stormare som gör ytterligare en paradroll som galning.

"Get the gringo" är inget mästerverk men den är underhållande och den slitne Gibson passar perfekt i rollen. Det är lite action, lite drama, liten antydan till romans och en del humor. Betyget går dock fram­förallt till regissören Adrian Grunberg som tidigare jobbat med bland annat suveräna "Traffic" och sevärda "Man on fire".

Här har han bidragit med manus och gör sin regidebut - en debut som lovar gott inför framtiden.