Foto: Laika / Focus Features / 2016 LAIKA, INC / FOCUS FEATURES
 Foto: Laika / Focus Features / 2016 LAIKA, INC / FOCUS FEATURES

Full poäng till Kubo och de två strängarna

Publicerad

"Kubo och de två strängarna" är en helt magiskt animerad film i japanskinspirerad stil.

Men varning, det är på tok för läskigt för de mindre barnen, man blir typ rädd själv.

Kanske är det ännu sagornas tid av dimmigt månljus och snökristaller. Skuggor och sång. Trolldom och uråldrig evighet. "Kubo" får det i alla fall att kännas så, som att jag famlat genom klädskåpet och glimtar in, i den parallella världen av död och ungt hjältemod.

Amerikanska Studio Laika förnekar sig inte. Deras tre tidigare filmer har alla blivit Oscarsnominerade (bland annat "Coraline"), och här håller de samma höga klass med en stop motion-animering som lånar från den japanska estetiken.

11-årige Kubo bor i en grotta utanför byn med sin uppenbart traumatiserade mamma. Hon har ett stort ärr över ansiktet. Han saknar ett öga. Det är månkungen som har gjort det, hans egen morfar, och pappan Hanzo offrade sitt liv för att rädda honom.

 

LÄS MER: Så bra är "Bridget Jones's Baby"

 

Magiskt i filmen Kubo och de två strängarna

Men Kubo är förstås speciell, och på dagarna hänför han byns invånare med origami och strängmusiken från sin japanska shamisen.

Ett varningens ord har han med sig: Innan mörkret faller måste han vara tillbaka i grottan, annars kommer hans onda mostrar att ta honom.

Givetvis kommer den dag då han inte hinner tillbaka. Hans enda räddning blir att hitta faderns gyllene rustning, och tillsammans med en apa och en skalbagge, inleder han sin skimrande resa genom snö och hav.

Ofta blir det riktigt skrämmande, och min sjuåring medgav i efterhand att detta var för läskigt för honom, men för de lite äldre barnen är "Kubo" magi man helt enkelt inte får missa.

 

LÄS MER: Så bra är "Snowden"

 

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag