Full poäng till Kubo och de två strängarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Laika / Focus Features / 2016 LAIKA, INC / FOCUS FEATURES

"Kubo och de två strängarna" är en helt magiskt animerad film i japanskinspirerad stil.

Men varning, det är på tok för läskigt för de mindre barnen, man blir typ rädd själv.

Kanske är det ännu sagornas tid av dimmigt månljus och snökristaller. Skuggor och sång. Trolldom och uråldrig evighet. "Kubo" får det i alla fall att kännas så, som att jag famlat genom klädskåpet och glimtar in, i den parallella världen av död och ungt hjältemod.

Amerikanska Studio Laika förnekar sig inte. Deras tre tidigare filmer har alla blivit Oscarsnominerade (bland annat "Coraline"), och här håller de samma höga klass med en stop motion-animering som lånar från den japanska estetiken.

11-årige Kubo bor i en grotta utanför byn med sin uppenbart traumatiserade mamma. Hon har ett stort ärr över ansiktet. Han saknar ett öga. Det är månkungen som har gjort det, hans egen morfar, och pappan Hanzo offrade sitt liv för att rädda honom.


LÄS MER: Så bra är "Bridget Jones's Baby"


Magiskt i filmen Kubo och de två strängarna

Men Kubo är förstås speciell, och på dagarna hänför han byns invånare med origami och strängmusiken från sin japanska shamisen.

Ett varningens ord har han med sig: Innan mörkret faller måste han vara tillbaka i grottan, annars kommer hans onda mostrar att ta honom.

Givetvis kommer den dag då han inte hinner tillbaka. Hans enda räddning blir att hitta faderns gyllene rustning, och tillsammans med en apa och en skalbagge, inleder han sin skimrande resa genom snö och hav.

Ofta blir det riktigt skrämmande, och min sjuåring medgav i efterhand att detta var för läskigt för honom, men för de lite äldre barnen är "Kubo" magi man helt enkelt inte får missa.


LÄS MER: Så bra är "Snowden"
Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

FILM

Animerat.

USA. Av Travis Knight. Med svenska röster av Hanna Hedlund, Linda Hedlund, Edvin Ryding, Björn Bengtsson. Längd: 1:43. Från: 7 år.