Fröken Märkvärdig & karriären

Publicerad
Uppdaterad
ANIMERAT
Fröken Märkvärdig & karriären
Sverige.
Av Joanna Rubin Dranger.
Röster: Vanna Rosenberg, Johan Rabaeus, David Dencik.

Den tragikomiska ”Fröken Märkvärdig & karriären” har på ett utmärkt vis transformerats från tecknad roman till 30 minuter animerad film där hjältinnan Fröken kämpar mot det läskiga mörkermonstret, som ständigt går vid hennes sida. Som liten bebisfröken får hon inpräntat i sig att det viktigaste i livet är att bli ”topp tio i världen på det man gör”. Varenda uppmuntrande ord blir en börda och ångesten bara växer. När Fröken bokstavligen gått sönder och måste lagas med lim kommer mamma förbi, som från en annan planet, och slänger ur sig ”jag tycker du ska göra något, bara sådär svisch”. Lysande små detaljer som den, och den livströtta arbetsförmedlaren som föreslår jobb som bingoutropare i Karesuando, gör filmen till en melankolisk njutning. Inte bara för duktiga flickor där ute. Det här är en film för alla som någon gång brottats med prestationsångest och förlamande självtvivel. Det låter ju inte speciellt upplyftande men det är det faktiskt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag