Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frihet bakom galler

Behandlas med respekt.

DOKUMENTÄR

Sverige. Av Nima Sarvestani, Maryam Ebrahimi. Längd: 1.17. Från: 15 år.

I Takhar-fängelset i Afghanistan lever 40 kvinnor med sina nästan lika många barn. På andra sidan muren finns 500 manliga fångar.

Kvinnorna är dömda till långa straff, upp emot 15 år - vanligen för att de flytt misshandlande män eller hederstyngda familjer.

I fängelset lever de som ett stort stökigt kollektiv. Där är skratt och gråt, glädje och gräl, fattigdom och misär - men också dåligt grundade förhoppningar om kommande liv i frihet. Flertalet anar att utan de skyddande murarna finns förmodligen inget liv alls - de kommer att bli dödade. Att filmarna släppts in i fängelset må överraska men bilden av fängelsechefen och hans - manliga - vakter är i grunden positiv, kvinnorna behandlas med en relativ respekt som uppenbarligen saknas utanför murarna.

Att berättelsen blir så ovanligt levande beror framför allt på de fångar som fått "huvudrollerna". De står mitt i sina skakande livsöden och det är omöjligt att inte beröras - när filmen är slut känns flera som personliga bekantskaper.

Allt utspelas innanför murarna och kameran lämnar aldrig fängelsegården - ändå känns det som om bilderna avslöjar åt- skilliga av det afghanska samhällets grundproblem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!