Behandlas med respekt.
Behandlas med respekt.

Frihet bakom galler

Publicerad

DOKUMENTÄR

Sverige. Av Nima Sarvestani, Maryam Ebrahimi. Längd: 1.17. Från: 15 år.

I Takhar-fängelset i Afghanistan lever 40 kvinnor med sina nästan lika många barn. På andra sidan muren finns 500 manliga fångar.

Kvinnorna är dömda till långa straff, upp emot 15 år - vanligen för att de flytt misshandlande män eller hederstyngda familjer.

I fängelset lever de som ett stort stökigt kollektiv. Där är skratt och gråt, glädje och gräl, fattigdom och misär - men också dåligt grundade förhoppningar om kommande liv i frihet. Flertalet anar att utan de skyddande murarna finns förmodligen inget liv alls - de kommer att bli dödade. Att filmarna släppts in i fängelset må överraska men bilden av fängelsechefen och hans - manliga - vakter är i grunden positiv, kvinnorna behandlas med en relativ respekt som uppenbarligen saknas utanför murarna.

Att berättelsen blir så ovanligt levande beror framför allt på de fångar som fått "huvudrollerna". De står mitt i sina skakande livsöden och det är omöjligt att inte beröras - när filmen är slut känns flera som personliga bekantskaper.

Allt utspelas innanför murarna och kameran lämnar aldrig fängelsegården - ändå känns det som om bilderna avslöjar åt- skilliga av det afghanska samhällets grundproblem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag