Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Foxfire

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

DRAMA

Frankrike/Kanada. Av Laurent Cantet. Med Raven Adamson, Ali Liebert, Madeleine Bisson. Längd: 2.23. Från: 15 år.

En 90-talsroman av Joyce Carol Oates, om ett tjejgäng på 50-talet, förvandlad till film av fransmannen Laurent Cantet, en av Europas mest övertygande regissörer.

Det borde bli bra.

Och det blev bra - men inte så överväldigande som det fanns skäl att hoppas.

Foxfire är namnet på den grupp tjejerna startar. Skolan är en grabbvärld och utanför är det ingen brist på mad men. Så i olika grad har de blivit vana vid allehanda tjuvnyp. När de plötsligt finner att de kan nypa tillbaka får tillvaron ny, tidigare okänd, glans. Den lilla gruppen växer, många vill vara med och alla ställer upp för varandra.

Det är en bra början. När flickorna lämnar skolan tar Foxfire steget ut i samhället. Bit för bit förändras läget. Ett liv i kollektiv leder till motsättningar, brist på pengar skapar problem.

Solidariteten inåt kräver kamp utåt.

Att ta från de rika blir en tanke möjlig att tänka - och sedan är katastrofen nära. Händelsekedjan har sin egen logik.

Cantet skildrade häromåret en skolklass i "Mellan väggarna" och kom både elever och lärare så nära att de blev våra medmänniskor. Här är distansen större, personligheterna mer svårfångade.