För kärleken - kolliderande människoöden

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Sverige. Av Othman Karim
Med Danny Glover, Tuva Novotny, Peter Gardiner, Ulf Brunnberg.
Sverigepremiär: 9 juli
När människoöden kraschar in i varandra kan bra film uppstå. Det har hänt förr – likheterna med Oscarvinnaren ”Crash” är uppenbara – och fungerar här också.
För säkerhets skull låter Othman Karim sina huvudpersoner kollidera ordentligt. Öppningsscenen är en spektakulär trafikolycka.

De inblandade har haft svåra prövningar på vägen dit. En riktigt jobbig dag har det varit, inser vi snart.
Franzis håller på att ge upp sin lilla butik för afrikanska prydnadssaker. Han längtar efter sin familj. Karin, född Carlsson men gift Said, ska ta ett viktigt steg i juristkarriären. Barnen får vänta till i morgon. Hennes man Moses måste skicka pengar till afrikanske pappa som ligger på sjukhus men finner att namnet blockerar. Jobbet som handläggare på socialen hinner han knappt med.

Bosse är tv-stjärna och kör sportbil till studion bara för att få veta att han blivit avsatt som programledare. Humöret blir inte bättre när han ser sin vackra fru, Regina Lund, tillsammans med en yngre man. Håkan, Stefan Sauk, är charmig kändis med spritproblem. Hans advokat – Karin – måste än en gång rycka ut.
Alla har sitt. De handlar av kärlek, som titeln antyder, men också för att rädda tilltufsade självkänslor. I någon mening är de främlingar i sin verklighet, mer eller mindre välanpassade.

Alla är möjliga att förstå, vem man lättast identifierar sig med beror förmodligen på åskådaren. Smårollerna är ibland på gränsen till klichéer, men där finns också små mästerverk som en vaksam Meta Velander-tant.
Frustration är allas arvedel. Det är den som styr mot den stora smällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag