Bild från "Final Destination 5". Foto: New Line productions
Bild från "Final Destination 5".  Foto: New Line productions

Final Destination 5

Publicerad
Uppdaterad
RYSARE
Land: USA.
Av: Steven Quale.
Med: Nicholas D'Agosto, Emma Bell, Miles Fisher.
Tonårsskräck kring ett ­slitet tema som aldrig varit särskilt fräscht.
Här sitter ett gäng unga jobbarkompisar i en buss som kör över en kollapsande bro. En säker död - om inte en av grabbarna haft ett ­varsel och upp levt katastrofen redan innan den inträffat. När han märker att upplevelsen håller på att bli verklighet hinner han larma och åtta räddar sig.

Till föga nytta visar det sig, för döden vill inte bli lurad. Den kommer genast tillbaka, inte lugnt och stilla utan våldsam och oregerlig. Fabriksgolv och restaurangkök är livsfarliga platser, liksom gymnastikhallar eller operationssalar - till och med den som ligger på spa, piercad med akupunkturnålar och i dyra oljor smord ska veta att dagarna är räknade.
Filmens glada budskap är alltså att du går mot döden vart du går.
Den eventuella spänningen ligger inte i om det ska sluta illa, möjligen i hur illa slutet ska bli.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag