Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmen som lär splittra ESC-världen i två läger

Hör Will Ferrell och Mark Wahlberg tävla - i svenska
Will Ferrell och Rachel McAdams i i den nya Netflixfilmen ”Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga”.
Foto: Elizabeth Viggiano/NETFLIX / © 2020 Netflix, Inc.
Filmen kommer antagligen splittra ESC-världen i två delar, skriver Expressens Maria Brander.
Foto: John Wilson/NETFLIX / _JW96926.ARW / John Wilson/NETFLIX / © 2020 Netfl
Rachel McAdams och Will Ferrell.
Foto: Aidan Monaghan/NETFLIX / 1007_EUR_085.ARW / Aidan Monaghan/NETFLIX / © 202

Jag har sett saker en amerikan aldrig skulle tro på: Ryska gummor som vaggar sig igenom en låt om bakning, finska troll på rymmen från åttiotalet, en dansande ukrainsk discokula, och tre lyckliga pojkar i gyllene skor. 

Hur ska den dikten någonsin kunna överträffa Eurovision-verkligheten?

Men att se Will Ferrells Netflix-komedi, som ärrad schlagersvensk, kommer att handla inte så mycket om att bräcka ESC-kitschen (det går nämligen inte) som att få ett slags bekräftelse.

Den där kittlingen som fanns när Ari Aster behandlade våra midsommartraditioner som totalt vansinne, finns i viss mån även här, fast i mindre förfinad version.

Som film är ”The story of Fire saga” ett slags korsning mellan Ferrells skildring av den likaledes kitschiga konståkarvärlden i ”Blades of glory” (2007), den pittoreska bykänslan i brittiska ”Allt eller inget” (1997) och en sprudlande Mamma Mia!-musikal.


Lars Erickssong (Ferrell) växer upp i det lilla fiskarsamhället Húsavik, och blir 1974 frälst framför Abbas ”Waterloo”. Han bestämmer sig då för att bli den första islänningen som vinner Eurovision, och med sig i drömmen får han Sigrit (McAdams) som är hemligt kär i honom. Den isländska juryn (som inkluderar en cynisk Mikael Persbrandt) ratar bidraget, men en dråplig olycka gör att det till slut ändå blir The Fire saga som får åka till ESC.

Väl på plats är replikerna alls inte filmens starka sida. Det är väldigt många trötta penisskämt, även om Dan Stevens (som spelar den ryska artisten med drag av George Michael i guldbrokad) får spetsa till det med ett ”ingen är gay i Ryssland” när han får frågor om sin läggning. Men musikalnumren, inklusive den redan släppta ”Volcano man”, är ändå rätt oemotståndliga både i egenskap av skämskuddar och skrattspeglar. Dessutom finns här mängder av svenskankytningar, och ett välfyllt cameo-startfält av ESC:s största stjärnor.

Antagligen kommer filmen att splittra ESC-världen i två läger: De mest inbitna fansen lär bli en smula förorättad av klichéerna, men för resten bör ”The story of Fire saga”  kännas som en kärleksfull ersättning för det Eurovision vi aldrig fick.

EUROVISION SONG CONTEST: THE STORY OF FIRE SAGA

Komedi

Land: 

USA

Av: David Dobkin. Med Will Ferrell, Rachel McAdams, Dan Stevens, Mikael Persbrandt, Pierce Brosnan, Demi Lovato

Längd: 2:03.