Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmen "Inferno" är mer finslipad än boken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jonathan Prime / (C) 2015 CTMG, INC. ALL RIGHTS RESERVED.

Kanske var vi besvikna över att jorden inte gick under det allra minsta, och att millenniebuggen uteblev. För det fanns något år där i början av 00-talet då Dan Browns värld av koder, hemliga sällskap och antika museiföremål talade till ens konspirationsteoretiska behov på ett självklart sätt. Visst var det lite fattigmansvarianten på "Rosens namn", men spela roll, när man mest vill få vardagen insvept i mystikens dimmor.

Nu höll de där dimslöjorna inte särskilt länge. Dan Browns senaste "Inferno" (2013) är visserligen en bästsäljare, men inte i närheten av "Da Vinci-kodens" siffror. Därmed har det här filmprojektet redan något daterat över sig. Tom Hanks har blivit en grånad man, men lugn, hans nya sidekick, den intellektuella motsvarigheten till Bond-bruden är fortfarande runt 30 och en snygg brunett.

De två möts vid en sjukhussäng i Florens, där Robert Langdon vaknar med tillfällig minnesförlust efter att en kula snuddat vid hans huvud. Hon, Siena Brooks (Jones), är hans supersmarta läkare. Tillsammans flyr de i en taxi efter att Langdon blivit beskjuten av en aggressiv kvinnlig carabinieri.


LÄS MER: Så bra är The Magnificent Seven


Langdon mansplainar kring Dantes inferno

Strax därpå hittar de en "Faraday pointer" (ett finare ord för självladdande ficklampa) i Langdons kavaj som på ett långsökt sätt slår fast att vår professor verkar vara inblandad i en excentrisk miljardärs planer på jordklotsfrälsande befolkningshalvering medelst modern digerdöd. Men i stället för att bara bränna av viruset direkt, har miljardären placerat det i slutet av ett slags seg symbolik-tipspromenad i Florens. Annars hade det ju inte blivit någon bok. Eller film.

Så vi börjar vid Botticellis målning av Dantes inferno, där Langdon vår mansplaina kring att det är Dantes inferno. Ifall någon händelsevis hade velat gissa på Babels torn i stället, fast upp och ner. Och sen är vi i gång!


LÄS MER: Så bra är Woody Allens "Café Society"


Med detta sagt, så är filmen inte helt värdelös. Utan att det säger särskilt mycket, är den mer finslipad än boken, och skådespelarna är en härlig internationell och begåvad mix. Fast huvudrollen spelas ändå av de andlöst mäktiga städerna från Florens till Venedig och Istanbul. Mentalt har jag så klart redan bokat en weekend i "Infernos" fotspår.



Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Thriller

USA. Av Ron Howard. Med Tom Hanks, Felicity Jones, Sidse Babett Knudsen, Irrfan Khan. Längd: 2:01. Från: 15 år.

Så bra är skådespelarna

Tom Hanks

Han stönar, grymtar och fnyser mänskligt i ett desperat försök att gjuta liv i den annars papperstunnt tecknade rollfiguren, men det hjälper liksom inte.


Felicity Jones

Den Oscarsnominerade skådespelerskan verkar här mest ha instruerats till att stirra storögt och nästan lite sömnigt på allt som händer runtomkring henne. Antar att det här filmskaparnas bild av smart och sexigt.


Sidse Babett Knudsen

Den "Westworld"-aktuella danska skådespelerskan har en utstrålning i samma klass som Helen Mirren eller Judi Dench. Är den enda som bitvis känns lite som en riktigt människa i filmen.


Irrfan Khan

Lyckas med att få in lite humor i sin skurkaktiga rollfigur, vilket är befriande i det här annars rätt så pretentiösa sammanhanget.