Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Fast & Furious 7"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Paul Walker gör sin sista roll i nya "Fast & Furious 7".
Filmen, och Paul Walker, får tre getingar av Expressens recensent.

Den 30 november 2013 dog Paul Walker i en bilolycka.

Hans vän körde den röda Porschen som kraschade in i en lyktstolpe och flammade upp i lågor.

Hastigheten var vansinnig - över 130 km/h i stadsmiljö.

Det är omöjligt att se den sjunde "Fast & Furious"-filmen utan att tänka på allt detta.

I en film vars underhållningsvärde bygger på snabba bilar, kollisioner, brutalt våld, slagmål och pumpade muskler, skulle det kunna vara ett problem, men märkligt nog ger bakgrunden den snarare ett slags besynnerlig stadga.

Stora delar av filmen var redan inspelad när Walker gick bort, och arbetet har sedan avslutats med hjälp av Walkers småbröder, lite datateknik och en del manusbearbetningar. Resultatet är lyckat. Man får anstränga sig för att se vilka scener som faktiskt inte görs av den bortgångne stjärnan.

Osannolika actionscener

Historien för oss tillbaka till "teamet" som denna gång jagas av en brittisk bad boy (Jason Statham) kapabel till det mesta. Han har ju ett motiv - nämligen att hämnas sin bror Owen Shaw, skurken från den förra filmen.

Men skit samma. Storyn är på gränsen till ointressant. Det som gör hela grejen är ju de helt vansinniga och på alla sätt osannolika actionscenerna. Ofta är de fullkomligt hisnande, så att man känner suget i magen med följande lyckorus.

En fest för ögat

Samtidigt blir det aldrig kliniskt high tech, utan här finns en skitighet med rök, smuts och olja, som sätter stilen. Musklerna pumpar. Rumporna skakar. Det är en fest för ögat, där hjärnan gör bäst i att stanna hemma. Fram till de avrundande scenerna.

För det kommer ett fint farväl som lite får mig att önska att man för evigt kunde få stanna i filmens fantasivärld, där folk egentligen aldrig dör, utan bara reser sig upp, skakar av dammet och går rakt in i solen till något annat.

BIO

Fast & Furious 7

Action

USA.

Av James Wan.

Med Vin Diesel, Paul Walker, Kurt Russell, Michelle Rodriguez, Nathalie Emmanuel, Jason Statham.

Längd: 2:18.

Från: 11 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Paul Walker

Utan att någonsin ha varit en Walker-fan förut så sitter jag nu och suger den sista musten ur varje bildruta. Lite rädd att det är nästa som kommer att vara det sista. Walkers leende blir stadigt charmigare, och vid ett hisnande hopp vid ett stup blir han så odödlig som en actionhjälte kan bli.

Michelle Rodriguez

Jag älskar att filmens kvinnliga hjältar är minst lika hårda som de manliga. Rodriguez är stencool. Inte minst i scenerna där hon slåss iklädd en skitsnygg galaklänning .

Kurt Russell

Är ju närmast kultförklarad efter klassiker som "Flykten från New York" och "The thing". Han sätter nästan alltid en ton bara med sin närvaro, och här är den excentriskt lättsam med en faiblesse för belgiskt öl....

Vin Diesel

Denna märkliga kombo av gosig nallebjörn och pumpad muskelmassa levererar ungefär det han har levererat tidigare. Precis som Bamse visar han att det är viktigt att vara snäll när man är stark, och ska man banka skiten ur en skurk får man ändå följa gatuslagsmålets regler.