Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farväl till maffian

Robert De Niro i "Farväl till Maffian" - en film som marknadsförs som "vinterns roligaste maffiarulle". Regissören Luc Besson har precis som huvudrollsinnehavaren en karriär i fritt fall. <br>Foto: RELATIVITY MEDIAFoto: Jessica Forde

USA/Frankrike.

Av: Luc Besson.

Med: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Dianna Agron, Tommy Lee Jones.

Längd: 1.40.

Från: 15 år.

Det är verkligen ett tag sedan man nyfiket studsade till när en ny film med Robert De Niro var på ingång. De som minns när de gjorde det senast kan ju räcka upp en hand.

Nä, det blir inte många nävar i luften där inte.

Själv tvingas jag gå tillbaka till Tarantinos "Jackie Brown" från 1997 - alltså för 16 år sedan - för att känna den ilningen.

Efter det har De Niro mest larvat sig som äldre, småkul gubbe i diverse menlösa komedier, och det har känts som att senioren - han fyllde 70 i augusti - kastat sig in i vilket projekt som helst för en ekonomiskt tryggad sista halvlek i livet.

 

"Farväl till maffian" som beskrivs som "vinterns roligaste maffiarulle" (finns det fler?) är ytterligare en i raden av bildsatta pinsamheter från De Niro.

Förvisso slås samtliga varningsblinkers på redan när regissörsnamnet flimrar förbi.

Luc Bessons karriär - som gått snabbare utför än Volvo-aktien efter en kass kvartalsrapport - har numera gjort honom till planetens mest överskattade regissör.

Att den mannen inte fått yrkesförbud av EU är en gåta.

 

Besson har också skrivit manus, efter en bok av Tonino Benacquista, och som vanligt är känslan att fransmannen svängt ihop manuset med vänster hand och på mindre tid än en kafferast.

En amerikansk familj lever i franska Normandie med falska identiteter och skyddade av FBI, eftersom pappa Fred (hans riktiga namn är Giovanni Manzoni) är en tidigare maffiaboss som varit alltför talför visavi polisen.

Naturligtvis hinner tjallarens förflutna i fatt honom och samtliga familjemedlemmar tvingas ta till de bryskaste av metoder för att freda sig.

Det blir en räcka trötta - och tröttande - bataljer.

 

En enda scen lyser upp det här grådasket.

Det är när Fred blivit inbjuden till en filmkväll i det lokala kulturhuset.

Man visar "Maffiabröder" och De Niro ler nöjt. Samtidigt finns det en sorg i hans ögon. Som om han minns en annan tid, en lyckligare tid.

Då - när han var ett kraftfält. Nu går han på likström.

Så farväl till Robert De Niro.

Så bra är skådisarna

Robert De Niro

Det finns stunder när han fortfarande kan se fräck och farlig ut, men samtidigt faller åren hårt över honom. Pensionär De Niro på knapp styrfart.

 

Michelle Pfeiffer

Vid ett tillfälle kryper hon på alla fyra och vill se ut som Catwoman igen. Hallå Michelle - det var för 22 år sedan.

 

Tommy Lee Jones

Mannen som gav den mänskliga bulldogen ett ansikte gör här, som FBI-agent, precis det som behövs för att vi ska tänka: jaha, där gör Tommy Lee Jones precis det som behövs - inte en gnutta mer.