"Farsan"

Publicerad
Uppdaterad
KOMEDI
Farsan
Regi: Josef Fares.
Distributör: SF.
Åldersgräns: Barntillåten.
Längd: 97 min.
Land: Sverige.
Sverigepremiär: 12 februari.


Efter ett par utflykter i tyngre drama ("Zozo" och "Leo") är Josef Fares tillbaka där allting började, med en komedi, eller "en ny skön rulle" som PR-materialet trumpetar ut. Hans riktiga pappa, Jan Fares, spelar här änklingen Aziz, som på sin son Samis inrådan börjar leta efter en ny tjej. Med stort självförtroende och ny skjorta börjar han dejta. Det går så där. Grunden i Josef Fares filmer är ett varmt hjärta, som pumpar ut charm och en befriande lekfullhet i replikerna. I "Jalla! Jalla!" kändes det snudd på nydanande. Här uppstår tyvärr inte samma klockrena känsla. I stället finns något kalkylerat över "Farsan". Josef Fares och Torkel Petersson (som skrivit manus tillsammans) har satsat på säkra kort, sköna snubbar som beter sig knasigt, en älskad hund som dör, manlighetsförvirring, men inte helt och hållet lyckats förse sina rollfigurer med det djup som faktiskt behövs för att man ska bry sig om dem.

För farsan blir mer en karikatyr än en riktig person. Sonen och hans fru (spelade av Hamadi Khemiri och Nina Zanjani) framstår mest som överglättiga alternativt overkligt ledsna. Varför de agerar som de gör är mindre tydligt. Och även om Torkel Peterssons tillverkning av machosallad är en av filmens roligaste stunder så känns hans Jörgen, som tampas med sin mansroll, som en snubbe vi har sett alltför många gånger nu.

I HUVUDROLLERNA:

JAN FARES

Jan Fares är en skådisamatör och även om hans burdusa stil och lite naiva självsäkerhet stundtals är riktigt kul så håller det inte för en hel film.

TORKEL PETERSSON

Spelar den osäkre Jörgen som gått vilse i sin mansroll. Varför han plötsligt börjar tvivla på att han är den man som hans fru vill ha är oklart och till sist lite irriterande. Men på vägen får han till några av filmens roligaste stunder.

HAMADI KHEMIRI

Sonen Sami tvingar sin fru att bära en fejkad gravidmage. Exakt varför de har hamnat i den knipan får man aldrig veta och Khemiri har en otacksamt blek roll. Men det ska bli kul att se mer av honom någon annan gång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag