Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Fantastic four"

Ur filmen "Fantastic four".
Miles Teller.Foto: Courtesy Of Twentieth Century Fo
Kate Mara.

Superhjältarna kommer och går – en del är stora, andra små, coola tuffingar eller nördiga mesar.

Alla har de sina högst personliga superkrafter.

De fyra fantastiska lär vara äldst av dem alla, för mer än ett halvsekel sedan uträttade de stordåd i seriemagasinen.

BIO

"Fantastic four"

Action

USA.

Av Josh Trank.

Med Miles Teller, Kate Mara, Michael B Jordan, Jamie Bell.

Längd: 1.40.

Från 11 år.

Så bra är skådespelarna

Miles Teller

Udda pojke med rätt blandning av äventyrare och nörd i sitt DNA. Han slog igenom vid trummorna i ”Whiplash” och utan honom skulle det här knappast alls ha lyft.

Kate Mara

Som sympatisk dotter till pojkarnas mentor ser hon länge ut att vara hänvisad till den nya tidens kvinnoroll – att sitta parkerad vid datorn medan grabbarna erövrar nya världar.

Michael B Jordan

Att elden blir den superkraft som tilldelas en revolterande son är inte överraskande men det vore en överdrift att säga att han gör det självklart.

Jamie Bell

Historiens Hulk har den otacksammaste rollen, tvingas man göra sin insats som kringvandrande stenröse är det makeup-avdelningen som står för artisteriet.

Därför är det kanske i sin ordning att det här äventyret börjar från början hos en liten pojke med större fysikbegåvning än grundskolan kan hantera. Han bygger på en teleportör som, när den är klar, ska flytta föremål genom tid och rum. Arbetet går bättre sedan han blivit kompis med skrothandlarens son, och tillsammans lyckas de i alla fall mörklägga stan.

Men riktig fart blir det inte förrän han som tonåring värvas av en likasinnad vuxen och blir sponsrad av ett motvilligt men pengahungrigt storföretag.

Kraftfulla effekter

Inledningen är lång, bitvis rolig men mer drama än action. Mest påminner den om en snäll och gammaldags rysare, av den sort där en galen vetenskapsman bit för bit konstruerar sitt monster. Actionhungriga riskerar att bli uttråkade redan innan experimenten kröns med framgång.

När det så småningom händer teleporteras vi till en okänd parallellvärld där allt är högkoncentrerad energi. Då blir effekterna kraftfulla, sponsorerna förtjusta och ungdomarna på goda grunder förfärade.

Nördigt förarbete

Alla tillgängliga superkrafter måste mobiliseras för att få det gamla livet tillbaka – som om det ens vore möjligt.

I störtfloden av serietidningssagor från Marvel känns den här mer direkt riktad till gamla tiders serietidningsläsare, de som har fantasi nog att föreställa sig inte bara de våldsamma äventyren utan också fascineras av allt nördigt förarbete som utförs av allvarliga män och kvinnor i vita labbrockar.