Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Eye in the sky" är ingen vanlig thriller

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Keith Bernstein / Keith Bernstein

Vad är priset för ett liv? Om det tillhör en terrorist? Eller en liten flicka? Om du håller henne tätt i din famn eller ser allt från en annan kontinent genom ett bestyckat drönarsikte. Hur tippar vägskålen när alla aspekter räknats in, och hur ska vi kunna leva med oss själva efteråt?

Eye in the sky är ingen vanlig nagelbitarthriller, utan en elegant avskalad och ständigt problematiserande skildring av drönarattacken du sett kanske tusentals gånger tidigare på film eller tv. Tänk Homeland fast på mikroskopisk detaljnivå.

Nedanför drönarögat: Nairobi, Kenya. Uppdraget: Att gripa högt uppsatta nyckelpersoner inom terrororganisationen Al-Shabab. Problematiken: Det visar sig att de står i begrepp att skicka ut självmordsbombare på gatan, samtidigt som en liten brödsäljande flicka befinner sig inom drönarrobotens räckvidd. Ska militären riskera ett fullbordat terrorattentat i hopp om att rädda flickan eller ska det låta henne dö? Ett litet liv mot kanske hundratals.


Frågan studsar som en glödhet sten mellan en överste (Helen Mirren), en general (Alan Rickman), en drönarpilot (Aaron Paul) och utspridda brittiska och amerikanska ministrar världen över. Dilemmat är politiskt, juridiskt, etiskt och personligt. Utan ett givet svar.

Det är så här verkligheten ser ut tänker man. Det är så här, någon i detta nu, fattar närmast gudomliga beslut om att leva och låta dö. Det görs av en trött politiker med turistmage på hotellrummet, eller på fem snabba sekunder mitt under pingisjippo i Kina.


Flickans brödkorg töms långsamt. Man vill skrika åt henne att springa därifrån. Men man är maktlös, och sorgklumpen växer i strupen.

Här finns bara förhandlingsbord, drönarbilder och orden som binder dem samman. En filmisk minimalism som kräver sina skådespelare. Som kräver en pondusladdad Helen Mirren, eller en Alan Rickman som med stilla tyngd silar konsonanterna mellan tänderna. Eye in the sky blev Alan Rickmans sista film, och det är en saknad bara att se honom och insupa hans högtidliga närvaro.

Ett enda liv. Vilken skillnad det kan göra.

Eye in the sky

THRILLER

USA. Av Gavin Hood. Med Helen Mirren, Alan Rickman, Aaron Paul, Barkhad Abdi. Längd: 1:42. Från: 15 år.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA:

Helen Mirren

Rollen som översten som leder attacken var från början tänkt för en man, men gick i stället till Helen Mirren, 70, som i vanlig ordning gör ett lysande jobb.


Alan Rickman

Detta blev Rickmans sista roll innan han gick bort i cancer 69 år gammal. Givetvis utnyttjar filmen hans speciella karisma, och låter honom avrunda med ett allvarsamt tal som man inte kan annat än njuta av.


Aaron Paul

Åh, vad det är skönt att se honom spela något annat än knarkare, och vad bra han gör det!


Barkhad Abdi

Den somaliske skådespelaren Oscarnominerades förra året för sin debutroll i Captain Phillips, men sen dess har vi inte sett honom. Här bevisar han att den förra prestationen inte var en engångsföreteelse.