Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremt högt och otroligt nära

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Max von Sydows stumma insats räddar filmen.

DRAMA

Extremt högt och otroligt nära

USA. Av: Stephen Daldry.

Med: Tom Hanks, Sandra Bullock, Max von Sydow, Thomas Horn.

Längd: 2.09.

Lille Oskar lever i skuggan av terrordåden mot World Trade Center. Hans far dog när tvillingtornen rasade och denne efterlämnar ett brev med en mystisk nyckel.

Elvaåringen gör till sitt unga livs uppgift att hitta låset till vilken nyckeln passar. Det blir en nål i en höstack-expedition över hela New York.

Sökandet resulterar även i (inser Oskar till slut) ett sätt att handskas med sorgen och få såren att läkas.


"Extremt högt..." hade på grund av en ständigt när­varande sentimentalitet som ändå aldrig verkligen fäster, lätt kunnat avfärdas - om det inte varit för Max von Sydow.

Han fyller 83 i april, åttiotre, och är fenomenalt bra som den stumme "hyresgästen" (en man utan namn) som kommunicerar med hjälp av papper och penna.

Han får ändå så mycket mer sagt än den ständigt pladdrande, räddhågsne och lillgamle Oskar (redan efter två minuter är jag oerhört irriterad på honom).

I svenskens uttrycksfulla ansikte - en rörelse i mungipan, ett höjt ögonbryn - får "Extremt högt..." plötsligt en nerv den annars saknar.

Att von Sydow är Oscar­nominerad känns självklart. Att filmen även är det är mer obegripligt.