Evil Dead

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Full ös på effekterna.

1981 gjorde 22-årige Sam Raimi, tillsammans med några kompisar och för inga pengar alls, en rysare som snabbt fick kultstatus.

Efter att nyligen ha sett om den går det att konstatera att manuset - fem ungdomar i en ödslig stuga råkar bokstavligen ut för rena helvetet - inte var så märkvärdigt, och att skådespelarna (Bruce Campbell undantagen) var tämligen undermåliga.

Raimis febriga och tokrusande kamera i markhöjd var däremot genidraget som gjorde att "Evil dead" nu betraktas som en modern klassiker bland skräcknördar (varav jag själv är en).

Den färska versionen har Raimis fulla välsignelse - både han och Campbell har producerat - och Fede Alvarez tvekar inte utan öppnar direkt alla spjäll.

Nya "Evil dead" badar alltså fullkomligt i äckelpäckel, är naturligtvis på ytan snyggare och tekniskt mer fulländad när "dödens bok" trots varningar åter plockas fram, och underjordens demoner än en gång ges fritt spelrum. Ett råd: Ät inte precis innan du ser den. Din mage kommer garanterat att vända sig.

Däremot saknar Alvarez den glimt i ögonvrån, som gjorde att Raimi för 32 år också fick publiken att skratta när blodet fontänsprutade som värst.

RYSARE

3 getingar

EVIL DEAD

USA. Av Fede Alvarez. Med Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci. Längd: 1.31. Från: 15 år.