Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett skapligt äventyr – och en muskulös svensk

Margot Robbie och Alexander Skarsgård spelar huvudrollerna.Foto: Jonathan Olley / JONATHAN OLLEY
Alexander Skarsgård i rollen som "Tarzan". Foto: Jonathan Olley / JONATHAN OLLEY

Världen har dreglat över Alexander Skarsgårds magmuskulatur så länge nu att jag nästan hade glömt att det ingick en film i sexpacket också.

Men det gör det, och även om nya ”Tarzan” är ett skapligt äventyr, så är det nog ändå för Skarsgårds kroppshydda man löser biljetten.

Så bra är skådespelarna

Alexander Skarsgård

3 getingar

Alexander Skarsgård är en riktigt bra skådespelare, och även om han inte får chansen att visa omfattningen av sin talang här, så gör han ett fantastiskt jobb med en otacksam roll.

 

Margot Robbie

3 getingar


Med en charmerande filmstjärneutstrålning uppdaterar hon Jane till att passa vår tid. Är övertygande energisk i allt från kärleks- till actionscener, och fyller filmen med lite välbehövlig värme.

 

Christoph Waltz

3 getingar

 

Skulle post Bond kunna spela kunna spela ond skurk i sömnen. Men får ändå ännu en gång till den där dämpade djävulska glöden i kombination med iskyla.

 

Samuel L. Jackson

3 getingar

Hade lika gärna kunnat gått vilse från en Tarantino-film. Han är Samuel L. Jackson helt enkelt, och det gillar man ju.

Äventyr

LEGENDEN OM TARZAN

3 getingar

 

Äventyrlig matinékänsla med Alexander Skarsgård som en attraktion i sig. Men ansatsen att vara politisk fungerar sämre.

USA.

Av David Yates.

Med Alexander Skarsgård, Margot Robbie, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson.

Längd: 1:50.

Från: 11 år.

På det sättet är det egentligen lite olyckligt att ”Legenden om Tarzan” så hårt försöker vara en seriös mastodontversion för tiotalet. Djungelsvingaren har sen länge tagit upp det civiliserade livet som den tredje earlen av Greystoke, och det är egentligen bara pliktkänslan som får honom att återvända till det förflutna: Ryktet säger att belgiske kung Leopold hänsynslöst håller på att förslava Kongo, och Tarzan råkar vara mannen som kan stoppa övergreppen.

Det är en allvarligare manustvist som verkar skräddarsydd att hantera den numera rätt så politiskt problematiska Tarzan-figuren. Men den välmenande ansträngningen räcker bara halvvägs. Att en vit alfahanne är så självklart högst upp näringskedjan förblir en skavande akilleshäl, och jag undrar om filmen inte hade mått bättre av att stanna i djungeln istället för att ta sig an den tunga uppgiften att problematisera kolonialiseringen av Afrika.

 

LÄS MER: Bilderna visar upp Skarsgårds superkropp i Tarzan

 

För medan mycket av filmen känns väl otympligt allvarsam för äventyrsgenren, så fungerar de rena matinéögonblicken betydligt bättre. Visuellt når man visserligen inte upp i samma nivå som Disneys senaste ”Djungelboken”, men det kittlar ändå dödsskönt när Tarzan svingar sig i lianerna, och det djuriska i människan ställs på sin spets.

Det är ju något med Skarsgårds löjligt vältränade kropp som gör en generad bara man tittar på honom, och de alltför fåtaliga kärleksscenerna har rätt kitschfaktor. Som när Margot Robbies Jane skickligt identifierar nattens alla parningsrop, bara för att landa hos en grymtande Tarzan. Med lite mer retsam Indiana Jones-glimt i ögat hos den senare, tror jag att filmen hade träffat en klarare ton.

 

LÄS MER: Alexander Skarsgård om sexscenen i Tarzan

 

Istället får man nu finna sig i att tröska igenom några snåriga partier, för att sen njuta av savannen, en näst intill kavat Margot Robbie, och åsynen av när Alexander Skarsgård på alla fyra gosar med en flock lejon.