"Escape plan"

ACTIONDRAMA

USA. Av Mikael Håfström. Med Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel. Längd: 1.56. Från: 15 år.

Håfströms femte utflykt utanför landets gränser - numera bor han förvisso i London, men ska väl fort- farande kallas svensk? - är ett jobb som måste ha gjorts enbart för bröd- födan. Att det skulle finnas någon konstnärlig utmaning med "Escape plan" är svårt att tro.

Sylvester Stallone driver ett säkerhetsföretag. För att uppmärksamma olika fängelser på deras brister, ser han till att själva hamna i finkan för att sedan bryta sig ut. Men en mindre nogräknad medhjälpare väljer att begrava honom på ett specialbyggt och helt rymningssäkert ställe.


Där finns Schwarzenegger redan och den som inte tror att de två - efter att ha blivit de såtaste av vänner - lyckas hitta en väg tillbaka till friheten har problem med förståndet.

"Escape plan" är den typ av dussinaction som Michael Bay kan göra liggandes i koma, och där ett personligt avtryck från regissören är lika svårt att hitta som en glassfabrik i Antarktis.

"Escape plan" försöker alltså flexa med muskler den inte har. Nästa gång är det bara att hoppas på att Håfström får något med bättre tuggmotstånd att bita i. Spökthrillern "1408" var ju inte alls dum.

Mest ögonbrynshöjande här är översättarens påhittighet med uttrycket wiseass.

Det fick bli kaxputte på svenska.