En oväntad vänskap

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

KOMEDI.

Frankrike.

Av Olivier Nakache, Eric Toledano.

Med François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot.

Längd: 1.52.

Philippe är gammaldags superrik, men hans äventyrliga liv har blivit hopplöst fattigt. Efter en olycka är han totalförlamad från halsen och ner – en stab av sköterskor och sekreterare, fastighetsskötare och trädgårdsmästare tar hand om honom och hans slottsliknande boning.

Han behöver förstås en personlig assistent också och kvalificerade men trista sökande köar utanför hans kontor. Bara svarte Driss från förorten har gympadojor och avspänd stil. Han vill inte ha jobbet, men en stämpel som visar att han varit där behövs för arbetslöshetsunderstödet.

Men Driss blir anställd – trots att han nyss släppts ur fängelse och saknar såväl examen som referenser. Inte ens att han omgående stjäl en känsloladdad dyrgrip får honom utslängd. Skälet är att han inte visar några tendenser att dränka sin arbetsgivare i medkänsla – och att han möjligen kan åter ge honom litet av den förlorade livskänslan.


Philippe och Driss har levande förebilder men det betyder knappast att filmen speglar verkligheten. Alltför mycket är tillrättalagt och när den förfinade aristokraten och den kraftfulle machomannen ska lära av varandra och varandras miljöer blir det ofta besvärande klichéaktigt.

Men det är underhållande på samma gång – humorn är stundom brutal men aldrig sentimental. Och skådespelarna gör vad de kan – vilket är en hel del – för att vi ska sympatisera med deras roller och tycka om vad de gör för varandra.

Vänskapen går att förstå, även om den stannar vid att de lär sig trivas i varandra sällskap. "Driving miss Daisy", en stillsammare variant på samma tema, räckte för snart tjugofem år sedan hela vägen fram till Oscar.

Så långt bär det rimligen inte den här gången, även om framgången på hemmaplan varit så stor att "Amelie från Montmartre" blivit av med publikrekordet.

En oväntad succé.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


François Cluzet 

Allt uttrycks med tonfall, blickar och mer eller mindre muntra leenden. Den förlamade aristokraten ser annars anmärkningsvärt kry ut.


Omar Sy 

Rejäla muskler, bullrande skratt och ett brett leende. Hårdingen från förorten bär både sin uppdragsgivare och hela filmen på starka armar. En stereotyp roll räddad av sin uttolkare.


Anne Le Ny

Audrey Fleurot 

Goda birollsaktörer som ger liv åt miljön kring den förlamade chefen.