En katt i Paris

Publicerad
Uppdaterad
TECKNAT
Frankrike.
Av: Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol.
Svenska röster: Gunilla Orvelius, Anna Engh, Johan Reinholdsson.
Dino är en svart katt med inte bara nio liv utan också - ett dubbelliv.
På dagarna är han ett snällt husdjur hemma hos den traumatiserade flickan Zoe och hennes familj.
När mörkret lagt sig ger sig Dino ut på akrobatiska räder över Paris takåsar ihop med våghalsige tjuven Nico.
Samtidigt jagar Zoes mamma, som är poliskommissarie, sam­hällets fiende nummer ett, en man vid namn Costa. Samma person som en gång dödade hennes man och Zoes far.

Det är väldigt lätt att tycka om den hårt stiliserade form "En katt i Paris" är stöpt i. Karaktärerna - speciellt de vuxna - ser med sina avlånga ansikten, långt ifrån sittande ögon och skarpa drag ut som de stigit direkt ur ramen på något av Modiglianis mästerverk.
Regissörerna Felicioli och Gagnol har vägrat datorer, varje bild är handmålad med fin känsla, och får den franska huvudstaden att framstå precis så charmig och romantisk som Woody Allen aldrig lyckades skildra i "Midnatt i Paris".
"En katt i Paris" beskrivs som "ett animerat filmäventyr för hela familjen".
De yngsta bör dock vara beredda på att det kan blir lite läskigt emellanåt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag