Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En comeback som urartar i sämre action

Tim Burtons nya film Miss Peregrines home for peculiar children är sagolik till en början. Foto: Photo Credit: Jay Maidment / TM 2016 TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPORATION

Fantasy

USA. Av Tim Burton. Med Eva Green, Samuel L. Jackson, Asa Butterfield, Judi Dench. Längd: 2:06. Från: 11 år.

Tim Burton borde egentligen tvångsplaceras i den amerikanska förorten. Det är nämligen där som hans magi fungerar allra bäst.

Bearbetningen av Ranson Riggs bästsäljande ungdomsroman tar oss till skuggornas Florida där 16-årige Jake hittar sin farfar död i skogen bakom huset.

Blodet rinner, hans ögon är urgröpta och i mörkret lurar monster som verkar vandrat vidare från någon Guiilermo del Toro-film. Kontrasten mellan det trista villasamhället och den sagolika skräcken är magnetisk. Men därifrån skyndar filmen vidare för att bli den där korsningen mellan "Harry Potter" och "X-Men" som man förväntat sig.

 

LÄS MER: Så bra är "Love and Friendship"

 

Tim Burtons nya film

Jake finner sig snart i Wales på det hem för besynnerliga barn där hans farfar växte upp. Vid första anblick är allt bara en gotisk ruin, bombad i stycken av nazisterna 1943. Men vid andra besöket trillar Jake genom en portal och in i den tidsloop som föreståndarinnan Miss Peregrine (Green) skapade på dagen för bombningarna.

Hon och de besynnerliga barnen återupplever nu samma dag om och om igen, men deras existens hotas av onda "besynnerliga" under ledning av Mr. Baron (Jackson).

 

LÄS MER: Så bra är The Magnificent Seven

 

Eva Green är fascinerande, utrustad med pipa, armborst, och en graciös häxas aura. Och så länge som stämningen känns mer walesiskt regntung än som ett superhjältespektakel, fungerar detta strålande.

Men mot slutet väger filmen över i action som inte riktigt passar in, och förlorar tyvärr balansen.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.