En bild från den kommande filmen "Emil & Ida i Lönneberga". Foto: Filmlance/Pennfilm Studio
En bild från den kommande filmen "Emil & Ida i Lönneberga".  Foto: Filmlance/Pennfilm Studio

Emil & Ida i Lönneberga

Publicerad

ANIMERAT.

Sverige.

Av: Per Åhlin, Alicja Björk, Lasse Persson.

Med: Gustav Föghner, Tilda Ramde, Allan Svensson, Elisabet Carlsson.

Längd: 1.03.

Från: Ännu ej definierad.

Emil! Din förgrömmade unge! Det har gått 40 år sen Allan Edwall planterade den repliken i oss. Den gamla "Emil"-filmatiseringen är för mig ett kulturarv större än Nobelpriset. Därför förhåller jag mig försiktigt avvaktande till denna modernitet. Men det är omöjligt att inte bli charmad.

Den tecknande Emil (Gustav Föghner) är söt. Jag menar väldigt söt med rosor på kinden och solsken i blick. Det är nästan svårt att förstå varför Anton Svensson (Allan Svensson) blir så lätt arg på honom. På så vis passar filmen bra för de minsta. Här finns ingen Alfred som nästan dör i snön på väg till Mariannelund eller någon Emil som drattar genom fönsterrutorna rätt ner i blåbärssoppan, vilket får scenen att påminna om ett blodbad.

 

Istället får vi två aldrig tidigare filmatiserade berättelser och några gamla bekantskaper som den när Anton får blodpalt över sig eller trampar i råttfällan – klassiker som får småbarnen i publiken att skratta högt av glädje.

Ja, just det skratta. På min tid skrattade inte småbarnen åt Emils pappa – vi sprang och gömde oss, satt bakom möbler och darrade av skräck när han slet Emil i öronen och skakade honom. En situation som hade klassats som övergrepp i dag. Nog är det bra att sådant inte ryms i den här uppdaterade versionen där även Ida fått en tydligare plats, å andra sidan saknar jag den mustiga svärtan. Den sedelärande känslan av hur hårt det kunde vara på en gård för över 100 år sen.

 

Men nostalgin finns där. Att lyssna till Astrid Lindgrens speakerröst är att som få höra Gud tala genom molnen. Det långsamma tempot är föredömligt och närmast litterärt. Samtidigt som bilderna står ut och skiljer sig från allt plastigt 3D-animerat som numera belägrar biograferna.

Ger man bara de här tecknade figurerna lite tid och ett par filmer till, så kan de mycket väl växa upp till små klassiker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag