Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Elysium"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Helvetet på jorden. Året är 2154 och kriminalitet och fattigdom sprider sig över världen. Matt Damon spelar fabriksarbetaren Max som drömmer om en bättre tillvaro.
Foto: TriStar, Columbia Pictures

Elysium är de rikas och mäktigas ö någonstans i närmaste rymden, eller ännu närmare - för där finns klar luft och prunkande trädgårdar. Den högteknologiska idyllen är stilren och vacker - där pinas ingen av sjukdom och elände.

Ner till jorden tar det några minuter med färjan.

Där är överbefolkat kaos. Vi befinner oss i mitten av nästa århundrade och Los Angeles-slummen växer med hisnande uppfinningsrikedom på höjden. I denna nedslitna värld lever våldsmän och småskurkar, men framför allt alla fattiga och exploaterade.

Max är en av dem, en före detta biltjuv som blivit fabriksarbetare. Alltsedan barndomen drömmer han - som alla andra - fåfängt om Elysium. Sitt löfte till lekkamraten Frey - att en dag ta henne dit - verkar han inte kunna uppfylla.

För enbart behöriga släpps in. Järnhårda robotar sköter ordningen, Max och Frey och deras likar har inte en chans. "Båtflyktingar" som närmar sig i slitna luftskepp skjuts ner och de som ändå lyckas nå fram blir omedelbart tillbakaskickade.

Sydafrikanske regissören Blomcamp blev Oscarnominerad för manuset till långfilmsdebuten "District 9" för några år sedan. Då gjorde han strandsatta utomjordingar till främlingsfientlighetens offer. Nu låter han ett gammaldags klassamhälle återuppstå i sin värsta form och vi inser att det fortfarande är brutal verklighet för en majoritet av jordens befolkning. Makten - den politiska och ekonomiska - finns alltid hos andra någon annanstans.

Blomcamp är bara 33 år men har redan haft en karriär som 3D-animatör, action är hans specialitet - så när han nu i sin andra film fått Hollywood-resurser blir det en häftig resa. Men han tappar aldrig fokus - även om det mot slutet möjligen blir mer våld än storyn kräver. I botten ligger en humanistisk berättelse om globala orättvisor fullt synlig. Den kan påminna om litterära klassiker som "1984" eller filmiska som "Blade runner".

Att huvudpersonen bär samma namn som Mad Max, en av science fiction-filmens häftigare kämpar, behöver inte vara en tillfällighet.

Skådespelarna

Matt Damon

Mycket muskler, men hans styrka är alldagligheten. I de hopplösaste situationer, när han är mer död än levande, behåller han ett slags tryggt lugn som övertygar.

Jodie Foster

Kyligt elegant vakar hon över Elysiums osynliga murar i en roll utan mänskliga drag. Tyvärr plattar de osympatiska framtoningen till den farligaste makthavaren.

Sharlto Copley

Blomcamps sydafrikanske kompis, som gjorde huvudrollen i hans debutfilm, ger den verkställande skurken en mer spännande personlighet än rollen egentligen inbjuder till.

Alice Braga

Den vuxna versionen av barndomens lekkamrat - kvinnlig, moderlig, mänsklig. Motpolen till Jodie Fosters roll, men inte riktigt lika endimensionell.

"Elysium"

Genre: Science fiction

Land: USA.

Av: Neill Blomcamp.

Med: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga.

Längd: 1.49.

Från: 15 år.