"Elina - som om jag inte fanns"

Publicerad
Uppdaterad
Sverige. Av Klaus Härö. Med Bibi Andersson, Natalie Minnevik, Henrik Rafaelsen, Björn Granath, Tind Soneby. Längd: 1.17.

barndrama

Elinas far är död, själv har hon varit sjuklig en längre tid. Nu ska hon få börja skolan igen. Men i 50-talets Tornedalen är det inte så lätt att vara finsktalande nioåring när det kommer stränga lärarinnor med oböjliga principer från Stockholm. Efter ett litet uppror blir Elina utfryst av lärarinnan. Ingen vågar ställa sig på flickans sida, trots att hela byn snart känner till den envisa tvekampen - med undantag av Elinas mor, som vill hålla sig väl med fröken, för hon delar ju också ut vinterskor till fattiga familjer när det kniper. Välvillighet är inte en allt igenom positiv egenskap hos en film, men här lyckas långfilmsdebuterande Härö för det mesta balansera rätt. Men lika fängslande som Kerstin Johansson i Backes bok blir det bara i enstaka ögonblick.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag