Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elena

En kylig relation.
Foto: Triart film

DRAMA.

Ryssland.

Av: Andrej Zvyagintsev.

Med Nadezhda Markina, Andrej  Smirnov, Elena Lyadova.

Längd: 1.49.

Elena är i övre medelåldern, ett barn av gamla Sovjet och medborgare i nya Ryssland. Förr var hon sjuksköterska, nu är hon fin fru till en välbärgad man som var hennes patient för tio år sedan.

Deras relation är kylig. De lever i sparsmakad lyx, där han dominerar och hon med osviklig precision sköter markservicen. Hennes vuxne son, en arbetslös slashas och opålitlig familjefar, påminner om ett annat slags liv - stökigt, fattigt. Av sin mamma förväntar han sig pengar till mutor för att hennes barnbarn ska komma in på universitet.


Andrej Zvyagintsev är film­skapare i Tarkovskijs efterföljd. Han berättar sparsamt, utan pekpinnar.

Strikt realism visar vad som sker, personernas inre uppenbaras enbart genom deras handlingar. Det innebär att somligt förblir dolt och att vidden av det som händer ofta upplevs först efteråt.

Att den historia han berättar är högdramatisk framgår med fördröjning. Gradvis uppenbarar han spänningarna mellan förr och nu, mellan fattiga och rika. God eller ond är knappast frågan.

Men det står klart att perfekta brott visst är möjliga - och att blod är tjockare än champagne.