VAMPYRKÄRLEK. Bella Swan (Kristen Stewart) och vampyren Edward Cullen (Robert Pattinson) i "Eclipse". Foto: KIMBERLEY FRENCH/AP
VAMPYRKÄRLEK. Bella Swan (Kristen Stewart) och vampyren Edward Cullen (Robert Pattinson) i "Eclipse". Foto: KIMBERLEY FRENCH/AP

"Eclipse" - Kärlek med bett

Publicerad
Uppdaterad
FANTASY
ECLIPSE
Regissör: David Slade.
Land: USA.
Ålder: Från 11 år.
Längd: 2.04.
Distributör: Nordisk film.
Sverigepremiär: 30 juni (i morgon).
En bit in i den tredje filmen i "Twilight"-sagan ser det för en gångs skull ut som att alla ska få precis som de vill.
För Bella handlar det om att få ligga med sin kille Edward. För Jacob om att på allvar profilera sig som ett pojkvänsalternativ. Och för oss i publiken att få en fungerande film om den här kärlekskvalande triangeln. För till skillnad från den förra filmen i serien, "New Moon", som var ett präktigt haveri, lyckas "Eclipse" faktiskt både vara lite skrämmande och göra Bellas kommande livsval - ska hon bli omvandlad till en vampyr eller förbli mänsklig - lite intressant.

Den nya regissören David Slade har gjutit ny energi i det här projektet och framförallt rensat bort nästan all den ofrivilliga komik som omgärdade de känsloladdade scenerna i förra filmen. Nu blir det mer i linje med regissören Catherine Hardwickes fina tonårsskildring i den första filmen, "Twilight". Men framförallt har Slade, som har skapliga vampyrrullen "30 days of night" och ruggiga dramat "Hard candy" med Ellen Page i bagaget, lyckats skapa lite spänning och dramatik. Ja, tillsatt lite bett i denna tidigare så blodfattiga filmserie. Det är ju trots allt bestialiska vampyrer det ytligt sett handlar om här. Och en del varulvar då.
Men aldrig får man vara riktigt glad.

För Edward släpper inte till (inte utan giftermål i alla fall) och hur mycket Jacob än flexar sin bara bringa så är och förblir Bella (nästan) helt trogen sin Edward.
Och som film är "Eclipse" visserligen på "Twilight"-skalan en höjdare.
Enskilda scener fungerar riktigt bra, speciellt de där Bella har helt vanlig tonårsdialog med sina föräldrar. Och den tidigare enbart irriterande Taylor Lautner får fördjupa sin Jacob en smula, vilket behövs för att göra honom begriplig.

Men det finns ett stort problem. Grundpremissen i "Eclipse" är att rädda Bella - död eller levande. Hon måste skyddas från det genomonda gäng av "newborns", extra blodtörstiga vampyrer, som har henne på kornet. Ett uppdrag som både Edward och Jacob tar på sig utan att tveka. Deras motvilliga allians för att skydda sin älskade är kanske många tjejers ultimata fantasi - tänk att ha två hunkar som slåss för en - men jag tycker bara det känns provocerande mossigt. Och då har jag inte ens börjat prata om antisexbudskapet, som den här gången inte kan missuppfattas: utan ring på fingret blir det inget. Punkt.
Ja, ja, detta är något som ältats fram och tillbaka sedan "Twilights" begynnelse och är tydligen inget som bekymrar fansen.
Och de är, som bekant, många.

I HUVUDROLLERNA:

KRISTEN STEWART

Gör en lågmäld, nästan surmulen Bella och det är i vardagligheten hon attraherar sina fans. Stewart har en dock en speciell kvalitet och det är att kunna gnistra till. Plötsligt blir hon jättevacker. Eller slutar mumla och säger något riktigt fint.

ROBERT PATTINSON

Edward-fansen kan nog bli aningen besvikna, för dosen av glittrande superhunk är i minsta laget i "Eclipse". Konstigt nog blir det gång på gång fördel Jacob - och Edward ser mest ut som en citron. Pattinson har blivit en superstjärna under sin "Twilight"-tid och visst, kameran älskar honom. Stundtals lyser också en helt okej skådespelare fram under vitsminket.

TAYLOR LAUTNER

Jacob vägrar, med en rättshaverists envishet, att inse faktum - att Bella inte älskar honom såsom han vill. Kanske romantiskt, men mest irriterande. Men den orimligt ofta skjortlöse Lautner bjuder inte bara på ett perfekt sexpack, han får också till några helt okej scener där han ger sig själv upprättelse.

DAKOTA FANNING

Till nästa gång hoppas jag på att få se mer av de mäktiga Volturi-vampyrerna, framförallt Fanning, en tidigare mest läbbig barnstjärna som har hittat en riktig paradroll som svalt obehagliga Jane. Den enda vampyren, förutom Edward, som inte känns plastig och helt ointressant.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag