Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Du gör mig galen!

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
STABILT OM INSTABILA. Bradley Cooper och Jennifer Lawrence spelar huvudrollerna i den välspelade dramakomedin "Du gör mig galen" som har premiär i dag. Foto: THE WEINSTEIN COMPANY
Foto: Jojo Whilden

DRAMAKOMEDI

Du gör mig galen! The Silver Linings Playbook

USA. Av David O. Russell. Med Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jackie Weaver, Anupam Kher, Chris Tucker. Längd: 2.02. Från 11 år.

Pat Solitano har precis avslutat sin behandling på en anstalt för mentalt instabila. En tidigare incident fick vistelsen som påföljd men nu är Pat tillbaka på banan. Han har visserligen förlorat sitt jobb, sin fru och sin bostad men Pat har ett positivt driv och tror att allt kommer att ordna sig - bara hans ex får se vilken förbättrad version av sig själv han blivit. Hans nystart tar avstamp hos föräldrarna i barndomshemmet i Philadelphia. Förutom pappan, som är skrockfull in absurdum, finns här en ängslig mor, en halvdryg bror och en spelgalen kompis till familjen som praktiskt taget bor i deras vardagsrum. Av och till dyker också en av Pats vänner från institutionen upp vilket inte förenklar läget.

Snårig väg

Det blir en uppenbart snårig väg tillbaka - Pat är besatt av att få tillbaka sin ex-fru, ser inte sakernas tillstånd och går bärsärk vid oväntat motstånd eftersom han inte medicinerar som han borde. Grannarna klagar, övervakaren skriver rapporter och psykologen försöker få Pat att utarbeta en plan, en strategi för hur han ska komma vidare, bort från sveket som rubbat hela hans existens. Så träffar han Tiffany, en änka som inte heller har läget under kontroll, som också tvingats till reträtt i föräldrahemmet och som bryr sig föga om vad omgivningen tycker. Två trasiga figurer som med trevande danssteg lyckas lyfta varandra i tejpade sneakers och sopsäck.

David O Russell visade med "The Fighter" att han är en regissör med fingertoppskänsla för dramatiken i vardagen och för personregi. Här svarar han även för manus och summan blir en väldigt bra feelgood-film med svärta. Det här är ett drama med komiska inslag, framfört av begåvade skådespelare när de är som bäst. Och trots att det är förutsägbart är det ytterst sevärt och lite besvärande hela tiden.

Kärleksfullt porträtt

Karaktärer med ett psyke bortom normen har på senare år synts i bland annat tv-serierna "Homeland" och "Bron". Här får ytterligare en version av människan synas i ett kärleksfullt porträtt - ett porträtt som sätter guldkant (silver lining) på bioåret 2013.

Så bra var skådisarna

Jackie Weaver

En tydlig bifigur som styr hemmet med stilla närvaro. De som missat obehagliga "Animal Kingdom" bör se den, för historien och framförallt för Weavers insats i en roll i total kontrast till den här.


Robert De Niro

Gör rollen som en spelgalen skrockfull pappa som har svårt att närma sig sin son. Ett kärleksfullt porträtt av en stelbent men ändå ganska inkännande fadersfigur.


Jennifer Lawrence


Tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin Tiffany - en ung änka, en sanningssägare som inte drar sig för att vara besvärande tydlig i alla möjliga sammanhang. Se Lawrence i genombrottsfilmen "Winters Bone" - för den rollen får hon en Oscar av mig.

Bradley Cooper

Har gått från stekigt charmtroll till missbrukare, kriminell och nu instabil lärare. Och det här är Coopers bästa insats hittills - han är precis så oberäknelig som hans karaktär är och har perfekt tajming i både replik och gester.

Lawrences tidigare filmroller

GENOMBROTTET. "Winter's bone" (2010) fick fyra getingar i Expressen. "En remarkabel insats och ett hjärtskärande porträtt av en 17-åring som av yttre omständigheter tvingas vara mycket äldre än hon är", skrev Mats Bråstedt om Jennifer Lawrence.

ACTIONRULLEN. "X-Men: First class" (2011) fick tre getingar i Expressen. "Hon har några töntiga repliker men är verkligen bra som blåfärgad och osäker ung kvinnomutant som växer upp och blir Mystique, som tvingas välja sida", skrev Miranda Sigander då.

MEGASUCCÉN. "Hunger games" (2012) fick fyra getingar i Expressen. "Denna överbegåvade och vackra 21-åring visar att hon är att räkna med under lång, lång tid", skrev Mats Bråstedt.